'Den fantastiska Ivan' är filmad i djurens perspektiv – med skådespelarna i biroller. Pressbild.
"Den fantastiska Ivan" är filmad i djurens perspektiv – med skådespelarna i biroller. Pressbild. Bild: Disney

Gorillan har huvudrollen i ny familjefilm

I Disneyfilmen "Den fantastiska Ivan" är det djuren som står i centrum – med riktiga skådespelare i birollerna. Hur ska det gå för gorillan Ivan som plötsligt tvingas lämna "sin" cirkus för att flytta till en djurpark?

ANNONS

”Den fantastiska Ivan” är baserad på den verkliga historien om gorillan som från att ha varit attraktion på en cirkus efter påtryckningar fick flytta till en djurpark. Det resulterade senare i både en bok och en dokumentärfilm.

Den nya filmen, som får premiär på Disney Plus den 18 december, är fiktion och blandar dataanimerade djur (som kan tala med varandra) med riktiga skådespelare. Angelina Jolie, Danny DeVito och Helen Mirren gör röster, liksom Sam Rockwell, som gör rösten till Ivan.

Bryan Cranston, just nu också aktuell i HBO-serien ”Your honor”, är en av de ”riktiga” skådespelarna. Han spelar cirkusägaren Mack – en person med många bottnar.

ANNONS

"Varken skurk eller hjälte"

– Han är varken skurk eller hjälte. Jag ser honom som en man med många fel, men som vill göra rätt och söker en väg att göra det. Det finns en mängd nyanser i honom, som gjorde att det fanns en möjlighet att göra honom sårbar, berättar Bryan Cranston i en Zoom-intervju med TT.

Just av den anledningen ville han att cirkusdirektören skulle bära peruk.

– Och att den då och då skulle flyga av och få honom att känna sig pinsam. I slutet av filmen vet han vem han är, han accepterar det – och bort med peruken!

Filmens regissör Thea Sharrock konstaterar att hon var tvungen att ha flera olika perspektiv i huvudet under inspelningen.

"Bakade surdegsbröd"

– Det kändes som om jag filmade filmen flera gånger. Först fick skådespelarna läsa in sina röster, eftersom animatörerna behövde det. Sen filmade vi live-scenerna med skådespelarna och sedan avslutade vi med animationerna.

Många av de kända skådespelare som medverkar i filmen har precis som alla andra fått ställa om tillvaron under pandemitiden. Vad gör man under karantänsperioder, förutom att läsa manus?

Bryan Cranstons svar kommer snabbt:

– Jag har bakat surdegsbröd. Det är roligt och jag är stolt över det. Som skådespelare är jag van vid att kunna improvisera och hitta på något eget. Här var jag tvungen att följa ett recept.

ANNONS

"Den fantastiska Ivan" har premiär på Disney Plus den 18 december.

Gunnar Rehlin/TT

Bryan Cranston har försökt göra sin cirkusdirektör mångfacetterad och sårbar. Pressbild.
Bryan Cranston har försökt göra sin cirkusdirektör mångfacetterad och sårbar. Pressbild. Bild: Disney
Bryan Cranston är just nu aktuell både i 'Your honor' och i 'Den fantastiska Ivan'. Arkivbild.
Bryan Cranston är just nu aktuell både i "Your honor" och i "Den fantastiska Ivan". Arkivbild. Bild: Amy Sussman

Fakta: Det gör kändisarna i pandemitider

Danny DeVito:

– Jag har varit ute i trädgården och planterat nya träd och sen satt upp automater för fågelmat och sett till att fåglarna alltid haft något att äta.

Angelina Jolie:

– Jag har i och för sig studerat, men det mesta har handlat om mina barn. Jag har läst för dem och varit med dem och varit fånig. Och jag har sett hur vart och ett av dem har börjat växa upp för att bli de unika personligheter som de är.

Helen Mirren:

– Den här pandemin har verkligen lärt oss en läxa. Jag har också varit ute i naturen, jag har också satt upp automater för fågelmat. Men sen kom en stor björn och tog fågelautomaterna.

ANNONS