Kulturnämnden i Göteborg bestämde på onsdagen att nästan helt frysa inköpen av nya böcker till Göteborgs bibliotek. Arkivbild.
Kulturnämnden i Göteborg bestämde på onsdagen att nästan helt frysa inköpen av nya böcker till Göteborgs bibliotek. Arkivbild. Bild: Adam Ihse/TT

Göteborgs bibliotek bantar utbudet av böcker

ANNONS
|

Kultursektorn i Göteborg ska spara 28 miljoner kronor och nu har kulturnämnden beslutat att i stort sett helt frysa inköpen av nya böcker till Göteborgs bibliotek, skriver Dagens Nyheter.

Den styrande minoriteten – Socialdemokrater, Vänsterpartiet och Miljöpartiet – vill minska kulturstöden med nio miljoner kronor och föreslår att 5,8 miljoner ska sparas i budgeten för medieinköp, vilket inbegriper biblioteksböcker.

Inte heller från oppositionspartierna hördes några protester när beslutet klubbades på onsdagen. Däremot ifrågasatte en medlem i Folkbibliotekens vänner under kulturnämndens välbesökta sammanträde hur beslutet kunde vara förenligt med Unescos utnämning av Göteborgs till ”City of literature”.

– Vi ska försöka samverka med olika aktörer för att lyfta Göteborg som litteraturstad och hoppas att den budget som finns kvar ändå räcker till för att upprätthålla infrastrukturen, sade nämndens ordförande Pär Johansson (S) under mötet.

ANNONS
comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS