Podcasten 'Flashback forever' med 'Scroll-Mia', Ina Lundström och Emma Knyckare gör en julkalender om en tolv år gammal diskussionstråd på internetforumet. Pressbild.
Podcasten "Flashback forever" med "Scroll-Mia", Ina Lundström och Emma Knyckare gör en julkalender om en tolv år gammal diskussionstråd på internetforumet. Pressbild. Bild: Josef Persson

Firar in julen med "böglyftet"

Den 1 december öppnas första luckan av adventskalendern om "Böglyftet". Det är podden "Flashback forever" som ligger bakom idén – en av många som utmanar SVT:s julkalender i år.

ANNONS

Emma Knyckare driver tillsammans med Ina Lundström och "Scroll-Mia" den populära podcasten "Flashback forever", där de varje vecka pratar om olika trådar på diskussionsforumet.

Inför julmånaden har de valt att göra en hel adventskalender om den klassiska tråden "Historien bakom böglyftet" från 2008. På drygt 300 sidor diskuteras en bild föreställandes en ung man som lyfter en annan naken man.

– Den här bilden är ganska obscen, det är ändå en kille som lyfter en annan kille i kuken, konstaterar Emma Knyckare.

Avsnitten kommer att vara mellan fem och tjugo minuter långa, och redan nu finns ett föravsnitt med grundläggande information om historien.

ANNONS

– Vi har känt sedan vi startade podden att den här tråden egentligen är för stor för att avhandlas i ett vanligt avsnitt, den har så otroligt många kvaliteter.

Börjar själva gräva

Till de 24 podcastavsnitten finns även en fysisk julkalender med en illustration av det så kallade böglyftet, som har sålts i 11 500 exemplar.

– Vi hade räknat med att sälja 2000 för att få projektet att gå runt. När vi insåg att intresset var så stort kände vi "gud, nu kan vi göra så mycket mer", berättar Emma Knyckare.

I tråden har flera "Flashback-grävare" försökt lista ut personernas identitet, utan att lyckas. Poddprofilerna börjar därför själva luska i historien och pratar med olika experter.

– I vanliga fall brukar ju Flashback vara rätt bra på att gräva, som i den här Terje-skandalen eller kattmördaren i Högsbo. Men här kommer Flashback-grävandet inte någonstans. Det är mer "jag ser att gardinstången är från Ikea, lista alla städer i Sverige som har Ikea", säger Emma Knyckare.

Skulle separera

"Flashback forever" är en av många som har börjat konkurrera med SVT:s julkalender. 2016 kom Viaplays egna julkalender för barn, i år visar C More julkalendern "Tinka och kungaspelen". Storytel har sin "Lillfors Ladies" av Karin Janson, en feelgood-berättelse i 24 delar – och det är bara några exempel.

ANNONS

För "Flashback forever"-gänget spelade coronapandemin in att det blev just en julkalender.

– Det är mycket som man inte kan göra eftersom det pågår en brinnande pandemi i världen, men vi kan fortfarande underhålla via ljud. Vi försöker skapa gemenskap, och då kändes en julkalender som en mysig grej, säger Emma Knyckare.

De har redan fått signaler från lyssnare om att kalendern för människor samman.

– En tjej skrev till oss att hon och hennes kille funderade på att separera, men nu skulle de i stället köpa julkalendern för att liva upp relationen, säger Emma Knyckare.

Sara Ullberg/TT

Sofia Sundström/TT

Elin Swedenmark/TT

Fakta: Fler julkalendrar

"Mirakel" heter SVT:s julkalender i år. Den följer två tjejer från olika århundraden som byter plats i tiden tack vare ett konstgjort svart hål.

"Lillfors Ladies" är namnet på Storytels egen julkalender, en feelgoodberättelse om 50-talets Värmland.

Katrin Sundbergs julshow ställdes in. I stället gör komikern och skådespelaren en digital julkalender med olika gäster.

Spotify gör en egen julkalender med julvärdarna Mark Levengood, Zeina Mourtada och Filip Dikmen.

I "Ombergs julsaga" har stora delar av bygden Hästholmen gått samman och gjort en julkalender, med Ola Persson och Charlotta Bendz i spetsen. Släpps på Youtube.

"Tinka och kungaspelet", så heter C Mores julkalender i år och följer upp förra årets danska julkalender "Tinka och juläventyret".

“Knäckarbanketten” heter årets julkalender i Barnradion. Den är baserad på boken med samma namn av Sara Bergmark Elfgren och Emil Maxén. Den innehåller mytologiska varelser, falska grevar, markisinnor – och mopsar. Berättelsen tar upp bland annat syskonrivalitet, vänskap, svek och hjältemod.

“Vi måste rädda julen” av Augustprisvinnaren Ellen Karlsson och illustratören Cecilia Heikkilä är Rabén & Sjögrens adventsbok i år. Den handlar om en bortslarvad högtid, som måste räddas genom att barnen maxar julmyset.

Flera städer, bland annat Mariestad, Strängnäs och Åmål har egna julkalendrar.

ANNONS