Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ella och Henriks vänskap sätts på prov i
Ella och Henriks vänskap sätts på prov i "Ella Bella Bingo". Pressbild. Bild: Scanbox

Filmrecension: Snällt barnäventyr om vänskap

Att förlora sin bästa vän är aldrig lätt, speciellt inte när man har en cirkusföreställning att anordna. Det får flickan Ella lära sig i ett barnäventyr som är lite för pedagogiskt för att bli spännande.

Visst är det härligt att ha en bästis? Det tycker tuffa och påhittiga Ella, som leker med kompisen Henrik varje dag i kvarteret i idylliska hemstaden Soltoppen. Där bor även snälla föräldrar och bonusföräldrar, trevliga grannar och ett gäng roliga djur.

Nu har Ella fått en idé. Hon och Henrik ska arrangera en cirkus tillsammans och hela grannskapet ska vara med och hjälpa till.

Men vad gör man när ens bästis plötsligt vill leka med någon annan? Mitt i cirkusplanerna flyttar den coole rikemanssonen Johnny in på gatan. Han har bott på tre kontinenter, har en dyr och fräsig cykel och till råga på allt tycker han att cirkus är barnsligt.

Henrik blir så klart stormförtjust och börjar umgås med nykomlingen. Det gör Ella så svartsjuk att hon råkar skrämma iväg sin bästis – och nu måste hon samarbeta med Johnny för att hitta Henrik och rädda cirkusen i tid.

Långfilmen bygger på ett populärt norskt barnprogram, men här har den naivt animerade förlagan ersatts av en färgsprakande 3D-värld med storögda figurer. Berättelsen är drama för barn i förskoleåldern med bekanta teman. Att bli svartsjuk och inte kunna hantera sina känslor. Att bli besviken när någon man gillar beter sig dumt. Att förstå att den dumma pojken egentligen är snäll och bara vill ha någon att leka med.

Det är ett snällt och pedagogiskt äventyr med hjärtat på rätta stället – men det blir aldrig så spännande eller roligt, trots komiska inslag i form av en pruttande hund och en skock knäppa höns. Och spännande grejer som en folkilsken tjur som barnen måste ta sig förbi och en nöjespark med en hisnande berg- och dalbana.

Det är helt enkelt lite väl snällt och pedagogiskt. Jakten på Henrik får liksom inte så stor insats när man vet att Henrik är med sin bussiga pappa och käkar glass. Visst är det fint att visa för barnpubliken att vuxna kan vara snälla och förstående när man har problem, men något särskilt spännande barnäventyr blir det inte.

Filmen bjuder heller inte på så mycket för de vuxna. Några detaljer är kul, som när Henriks tuffa mc-knutte till bonuspappa går på zumba-kurs. Men mammor och pappor lär få kämpa för att hålla sig borta från Instagram-flödet under tiden.

Björn Berglund/TT

Coole Johnny flyttar in på gatan i "Ella Bella Bingo". Pressbild. Bild: Scanbox
Coole Johnny flyttar in på gatan i "Ella Bella Bingo". Pressbild. Bild: Scanbox

Originaltitel: Ellevilde Ella

Genre: Animerad familjefilm

Premiär: 27 mars 2020

Svenska röster: Benthe Börjesson Liebert, Adil Backman, Hannes Duberg med flera

Regi: Frank Mosvold, Atle Solberg Blakseth

Speltid: 1 timme, 20 minuter

Åldersgräns: Barntillåten

Betyg: + +