Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Gorki Glaser-Müller har på nära håll följt kampen för att få barnen till den dödade IS-terroristen Michael Skråmo till Sverige. Bild: Adam Ihse/TT

Filmare följde IS-terroristens barn

När IS-terroristen Michael Skråmo och hans fru dödades blev sju barn föräldralösa. I vår kommer en dokumentär om morfaderns kamp för att få hem barnen till Göteborg.
– Man får hela den emotionella resan, säger regissören Gorki Glaser-Müller.

Tidigt i våras fick Gorki Glaser-Müller ett telefonsamtal från en bekant, morfadern till de sju barnen. Det blev upprinnelsen till projektet som i början av nästa år ska ha mynnat ut i dokumentärfilmen "Children of the enemy".

– Han ville inte ta det på telefon, men det handlade ju om att hans dotter hade dött, säger Gorki Glaser-Müller.

– Han berättade senare också om sin kamp bara med att hitta barnen där nere.

Snart åkte morfadern också ner till Irak, för att ha närmare till flyktinglägret i Syrien där barnen då befann sig. Ett par dagar senare anslöt Gorki Glaser-Müller, som med sina kameror – inklusive mobiltelefonen – på nära håll följde händelserna fram tills att barnen och deras morfar landade på Landvetter utanför Göteborg i mitten av maj.

"Måste Gitt"

– För mig var det alltid ett dilemma – när ska jag lägga ner kameran och ta upp ett barn och när ska jag göra tvärtom? När vi steg av planet hade jag ett barn på varje arm och en actionkamera här, med en klädnypa, säger Glaser-Müller och pekar mot skjortkragen.

– På något sätt måste jag vara både vän och filmare.

Totalt handlar det om cirka 130 timmar material som nu ska klippas ner till drygt en och en halv timme. Målet är att kunna visa "Children of the enemy" på olika filmfestivaler nästa år.

Dokumentären är ett av de kommande projekten som filmfonden Film i Väst presenterade på en pressträff i Göteborg på tisdagen. Bland de övriga finns exempelvis en ny säsong av Colin Nutley-serien "Bröllop, begravning och dop" för TV4 och SVT-serien "Måste gitt", som är en fristående fortsättning på långfilmen med samma namn från 2017.

Ny Herngren-film

Inom kort börjar också inspelningarna av Felix Herngrens nästa film, "Dag för dag".

I filmen, där bland andra Tomas von Brömssen, Sven Wollter och Marianne Mörck medverkar, står en husbilsresa till en självmordsklinik i Schweiz i centrum. Men trots det tunga ämnet är tanken att det ska bli en komedi, berättar Herngren.

Manuset är ursprungligen skrivet av Martina Haag och William Spetz, som båda också spelar varsin huvudroll i filmen.

– Det är en varm komedi om när döden närmar sig, säger Felix Herngren.

– För mig har komedin alltid varit ett sätt att ta mig an jobbiga saker, som skilsmässor. Att få skratta åt de här djävligt jobbiga grejerna som man har i livet.

Lagom till allhelgona nästa år kommer dessutom en ny film som bygger på en av Martin Widmarks figurer. Efter LasseMaja-filmerna och filmen om Halvdan Viking väntar nu monsteragenten Nelly Rapp i filmtappning.

– Det är svårt att inte fastna för en liten tjej som jagar monster. Det var i alla fall därför vi fastnade för bokserien, säger Jon Nohrstedt, en av producenterna.

Jens Bornemann/TT

Felix Herngren och Tomas von Brömssen samarbetar i kommande dramakomedin "Dag för dag". Bild: Adam Ihse/TT
Colin Nutley var en av dem som var på plats när filmfonden Film i Väst presenterade sina nyheter för hösten. Bild: Adam Ihse/TT