Jacqline Mossberg Mounkassa.
Jacqline Mossberg Mounkassa. Bild: Emma Larusdottir/TT

De går vidare till "Idol"-fredagarna

Tittarna har sagt sitt. Favoriterna från kvalveckan gjorde upp i en kvalfinal där juryn fick chansen att slänga in sex wildcards. Bland dem som gör upp i fredagsfinalerna finns bland andra Jacqline Mossberg Mounkassa, Erik Elias Ekström och Fredrik Lundman.

ANNONS

Kvällens kvalfinal började med 20 förväntansfulla deltagare. Åtta av dem hade röstats vidare av tittarna och fick chansen att visa upp sig i direktsändning, medan de övriga tolv inte visste om de skulle få sjunga sitt inrepade nummer eller ej.

"Oförlöst superstjärna"

Juryn, med nya medlemmen Katia Mosally, plockade ut sina wildcards en efter en. Bland dem fanns "Idol"-raketen Jacqline Mossberg Mounkassa, som imponerade med sin version av Ariana Grandes "7 rings".

– Du är en oförlöst superstjärna. Du behöver ut i vildmarken, skrika från djupet av ditt hjärta, hugga träd och då kommer du att vara en av de farligaste i den här tävlingen, sade Alexander Kronlund.

ANNONS

Sunny Taylor var näst sist att plockas ut av juryn och rördes till tårar. Det gjorde hennes framträdande skakigt och hon tappade bort sig, något som Katia Mosally uppmärksammade.

– Man är som starkast när man ramlar ned, men ställer sig upp och det är det du har gjort i kväll. Vi tror på dig, sade hon.

Nya regler

Röstningen började inte förrän efter att samtliga 14 deltagare fått sjunga sina låtar. Därefter visade det sig att 13 får repa in en låt till nästa veckas fredagsfinal – men med de nya reglerna kommer en av dem aldrig att få framföra den.

De nya reglerna innebär att det inte blir någon resultatshow efter TV4 Nyheterna. I stället vänder man på steken och öppnar röstningsslussarna i slutet av varje fredagsfinal – och håller dem öppna under kommande vecka. Det innebär att deltagarna får veta först veckan därpå om de har tagit sig vidare i tävlingen.

– I stället för fem minuter drama får vi jättemycket drama vid tolv tillfällen under den första fredagsfinalen. Vi får spänningen och den där nagelbitarstunden som vi älskar, och som jag tror att tittarna tycker är härlig, har Pär Lernström sagt till TT.

Fakta: De tävlar i "Idol" i höst

Pär Lindberg, 27 år, Örebro

Amena Alsameai, 20 år, Vimmerby

Lana Sulhav, 23 år, Malmö

Fredrik Lundman, 29 år, Piteå

Annika Wickihalder, 20 år, Örnsköldsvik

Philip Ström, 24 år, Åshammar

Siri Leijon, 16 år, Stockholm

Birkir Blær, 21 år, Göteborg

Emma Petersson Håård, 19 år, Malmö

Jacqline Mossberg Mounkassa, 23 år, Stockholm

Daut Ajvaz, 18 år, Trollhättan

Erik Elias Ekström, 28 år, Kungälv

Sunny Taylor, 20 år, Billeberga

ANNONS