'Tillstånd' kallar konstnären Anna Wessman sin bild på en mor och hennes dotter. En närhet som nu är ovanlig på grund av covid-19. Pressbild.
"Tillstånd" kallar konstnären Anna Wessman sin bild på en mor och hennes dotter. En närhet som nu är ovanlig på grund av covid-19. Pressbild. Bild: Anna Wessman

Bild av en efterlängtad närhet

Corona har kanske inte påverkat den konst som visas, däremot hur den blir sedd. Anna Wessmans bilder på Krognoshuset i Lund har fått en helt ny innebörd sedan de togs.

ANNONS

"Slukminne" kallas en återkommande utställning där några medlemmar i konstnärsgruppen Aura försöker relatera till ett begrepp som man myntat själv.

– Det är ett ord som inte finns. Kanske kan man tolka det som att verkligheten rämnar på grund av ett minne som dyker upp, säger konstnären Lars Embäck, i år en av kuratorerna till den utställning som nu öppnar på Krognoshuset i Lund.

Tillstånd

Annelie Nilsson, en av de fyra utställarna, tar i sitt verk avstamp i staden Lunds historia och i själva Krognoshuset där konstföreningen Aura arrangerat utställningar ända sedan 1929.

Anna Wessman i sin tur visar två bilder. Den ena föreställer en äldre kvinna vars vuxna dotter vilar i knät, en närhet som i dag strider mot Folkhälsomyndighetens rekommendationer. "Tillstånd" kallar hon bilderna, vars titel plötsligt blivit tvetydig. Har ens personer med antikroppar "tillstånd" att krama en förälder över 70 år?

ANNONS

– Jag tog den här bilden för ett år sedan och den har definitivt fått en ny innebörd nu. När jag tog den var det för att skildra den här fysiska närheten som man kanske inte längre har med sin mamma när man är i den här åldern, men som man längtar efter, som ett grundbehov nästan, säger hon.

Minnespromenad

Även 80-åringar kan sakna en mamma som gått bort 50 år tidigare, konstaterar Anna Wessman, som först hade tänkt göra ett helt annat verk till "Slukminne". Hon skulle gå en minnespromenad med sin pappa hemma i småländska Tjust, men var tvungen att skjuta den på framtiden på grund av corona.

– Jag hade velat gå en vägsträcka med honom där vi har väldigt olika minnen. Han har bott på samma ställe i hela sitt liv och har berättelser kring varenda liten vägkrök.

"Slukminne" visas 18/7 – 30/8 med verk av Anna Wessman, Annika Svenbro, Annelie Nilsson och Henrik Lund Jørgensen.

Rättelse: I en tidigare version angavs fel bildbyline.

Erika Josefsson/TT

ANNONS