Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Morten Harket i A-ha under en konsert 2018. Nu får filmen om det norska popbandet världspremiär.
Morten Harket i A-ha under en konsert 2018. Nu får filmen om det norska popbandet världspremiär. Bild: Svein Ove Ekornesvåg

"A-ha – The movie" får världspremiär

A-ha, Norges största popsuccé genom tiderna, porträtteras i en ny norsk dokumentärfilm. "A-ha – The movie" handlar om en framgångssaga som inte alltid varit enkel.

Filmen får världspremiär på Tribeca Film Festival i New York i början av juni. Dokumentären skulle egentligen ha nått publiken redan i fjol men på grund av pandemin har lanseringen skjutits upp – tills nu.

Filmarna har följt A-ha under fem års tid för att berätta bandets historia. När låten "Take on me" blev etta på Billboardlistan 1985 var det ett genombrott som samtidigt skapade spänningar mellan de tre bandmedlemmarna Morten Harket, Magne Furuholmen och Paul Waaktaar-Savoy , skriver Norska Filminstitutet i ett pressmeddelande.

"A-ha är fortfarande stora i USA, alla visningar på festivalen kommer att äga rum utomhus och jag föreställer mig att det här kan bli en underbar festivalupplevelse" säger Toril Simonsen på Norska Filminstitutet.

Filmen är en samproduktion mellan Motlys, Fenris Film och den tyska musikfilmproducenten Kinescope. Thomas Robsahm har skrivit manus och regisserat tillsammans med Aslaug Holm.

"A-ha – The movie" får premiär i Norge den 18 juni.