Maharani

ANNONS
|

Indisk mat är i de flesta fall synonymt med billig lunch eller hämtmat i folieformar. På Första Långgatan finns dessbättre en restaurang med ambition att visa mer av det rika indiska köket än rogan josh och ­tandoori chicken.

Maharani i nuvarande skepnad och lokal fyller bara sex år, men smakerna är fullvuxna.

Fast låt oss börja med miljön. Fusk­indisk, skulle man kunna kalla den. Trots de saffransgula väggarna, traditionella prydnadsföremål och hamrade plåttallrikar (som byts ut mot porslin när det blir matdags).

På ena väggen en stor tv-skärm med oändligt utdragna indiska kärlekshistorier i danstakt. De snabba klippen, färgglädjen och de djärva skutten drar blicken till sig. Intensivt nyförälskade distraheras kanske inte, men för oss andra, ja, det blir ett minus i protokollet, trots de på Bollywoodmanér charmigt oskyldiga kärleksscenerna. Bättre då sitar­musiken ur högtalarna.

ANNONS

Välkomnandet fungerade bra, liksom presentationen av förrätten. Därefter blev det lite rörigt och för att få flyt i beställningarna gick vi över till engelska. Men vänligt var det rakt igenom.

Vi valde från à la cartemenyn, men mer valuta för pengarna får man här, precis som på de flesta andra ställen nu för tiden, genom att välja tre- eller fyrarättersmenyerna.

Dahi tikki (79 kr) är läckert milda yoghurt- och ostkakor, lätt stekta med en gnutta koriander och chili. Därtill såser baserade på tamarind respektive tomat och så den tredje, en riktigt stark sak byggd på gröna ärtor och koriander. Hett, men hett med smak.

Som små öar i ett hav av frukt­chutney låg de tre pilgrimsmusslorna (Jal toori, 110 kr). Dessvärre hade kocken singlat för mycket flingsalt över anrättningen, vilket gjorde visa munsbitar njutbara medan andra resulterade i grimaser. Musslorna skulle dessutom mått bättre av något färre sekunder på stekhällen, nu hade de blivit lite för hårda och trådiga i ena änden. Annars balanserades den heta chilin som toppade anrättningen väl av den friska och svala fruktchutneyn på papaya, dagen till ära kompletterad med päron.

Bagara Lamb (219 kr) – tre rejäla och saftiga lammbitar som brässerats med vallmofrön, svart kardemumma och tomat/lök masala. Köttet mört och lätt rosa. Till detta stekt ris. Huvudnumret var ändå såsen med massor av smak och som gjord för att sugas upp av de absolut nybakade och fluffiga nanbröden, vilka kostar 26–38 kr ­ext­ra beroende av smaksättning.

ANNONS

Från den vegetariska menyn valde vi för 195 kr paneer delight, tre sorters ost. Och det var verkligen en njutning att äta den i linspannkaka rullade osten, den inbakade varianten och den saffranskryddade. En höjdare med stekt ris, samma starka grönärtschutney som till förrätten plus ännu en av det indiska kökets frestande goda såser.

Till en indisk restaurang går man inte för desserternas skull, så inte heller till Maharani. Den ugns­bakade yoghurten med ananassylt och mangosås (65 kr) var visserligen vackert upplagd och lättäten, men knappast värd en extra promenad runt kvarteret.

Chokladkakan (65 kr) var kryddad med både dominerande chili, lite ingefära och ackompanjerad av såväl en bär- och sötstark sås som av en svalare rosenkräm. Trevligt då chokladen ändrade karaktär i sällskap med den fylliga chutneyn och den friskare rosenkrämen. Upphetsningen mildrades dock en aning av att även rosenröran fått ett sting för mycket salt.

Atmosfären är öppen och avslappnad. Så avspänd att både betjäningen och vi glömde bort att vi beställt raita. På det sparade vi 29 kr.

TOTALT 16

Förrätt 3/5

Varmrätt 8/10

Efterrätt 2/5

Service 3/5

ANNONS