Kritiserad tecknad figur tas bort ur Looney Tunes-film

Animerade Pepe Le Skunk har kritiserats för att genom sitt opassande beteende på vita duken bidra till att normalisera våldtäktskultur. Filmbolaget Warner Bros klipper nu bort sekvenser med skunken ur kommande filmen ”Space Jam 2”.

ANNONS
|

Redan för något år sedan skall filmbolaget Warner Brothers, enligt tidningen The Hollywood Reporter, ha beslutat sig för att inte låta figuren Pepe Le Skunk (vars franska originalnamn är Pepé Le Pew) dyka upp i några kommande tv-projekt. Han ska inte heller finnas med i några framtida Looney Tunes-filmer.

När beslutet togs hade en scen i den kommande filmen ”Space Jam 2” redan spelats in. Nu har den kontroversielle skunken klippts bort ur det animerade äventyret eftersom filmbolaget vill markera att hans beteende är opassande och daterat.

LÄS MER:Dr Seuss-böcker dras in – anses rasistiska

En svart katt särskilt utsatt

Beslutet offentliggjordes efter beskedet från Dr. Seuss enterprises i förra veckan om att de stoppar vidare publicering av sex barnböcker av författaren Dr Seuss. Bolaget, som förvaltar författarens arv, anser att dessa böcker har ett rasistiskt innehåll. Dr Seuss enterprises sa i ett uttalande att ”böckerna skildrar människor på ett sätt som är skadligt och felaktigt”.

ANNONS

Franske rollfiguren Pepe Le Skunk gjorde entré på vita duken 1945. Ofta är han på jakt efter kärlek, och särskilt utsatt för hans ovälkomna, ofta våldsamma, närmanden är en svart katt som av misstag fått en vit rand målad på sig. Från början gjordes skunkens röst av den kände Looney Tunes-skådespelaren Mel Blanc.

LÄS MER:Jag tror att Mia Farrow ljuger – men jag tror inte heller på Allen

Tar ett nej som ett ja

I en debattartikel i New York Times lyfter krönikören Charles M Blow fram skunken Pepe le Skunk som en särskilt problematisk figur – som genom sitt opassande beteende bidrar till att normalisera våldtäktsbeteende och sexuella övergrepp. Den animerade figuren vägrar acceptera ett ”nej” utan ser det i stället som en ”del av jakten”. Han håller fast katten, kysser henne mot hennes vilja och låser dörrar.

Pepe Le Skunk har varit med i många Looney Tunes-filmer och det är inte första gången som den tecknade figuren kritiseras för sitt beteende. Den amerikanske ståuppkomikern Dave Chapelle ägnade exempelvis en del av sin humorshow ”Killin’ them softly” åt att ifrågasätta skunken. Programmet sändes för över 20 år sedan på HBO.

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS