Kritiserad chef tvingas lämna museet

Den hårt kritiserade enhetschefen som bland annat sägs ha efterforskat källor i samband med GP:s granskning av Naturhistoriska får lämna museet. I stället placeras hon centralt för att arbeta med butiksutveckling inom Västarvet.

ANNONS
|

Enhetschefen har anklagats för att stå för en kultur på museet där gränserna för arbete och privatliv suddats ut. En kultur där det bland annat har varit okej att mass- anställa släktingar, låna hem dyra prylar utan att lämna tillbaka, äta gratis i verksamhetens kafé och inte följa gällande upphandlingsavtal. När det hela gick för långt gjorde ett skyddsombud en anmälan om korruption, något GP skrev om isöndags. Dagen efter, på måndagen, skrev vi om hur enhetschefen ska ha efterforskat källor bland personalen i samband med vår granskning.

Samma dag åkte Västarvets chef Marianne Dahlquist ner från Vänersborg för att informera personalen på Naturhistoriska museet att enhetschefen lämnar sin tjänst. På mötet berättade hon också att enhetschefen kommer att få nya arbetsuppgifter.

ANNONS

– Hon sa att enhetschefen kommer att sitta centralt placerad och syssla med butiksutveckling inom Västarvet. Vad vi vet finns ingen sådan tjänst utan den kommer att skapas, säger en ur personalen som var med på mötet.

På telefon bekräftar Marianne Dahlqvist för GP att enhetschefen lämnar Naturhistoriska, men vill inte berätta varför eller vilken position inom Västarvet hon får. Hon ber oss ställa frågor via e-post. Svaret på sju skickade frågor blir kort:

– Jag uttalar mig inte i enskilda personalärenden. Det är känt bland Västarvets chefer att man inte efterfrågar källor. Jag vet att den av dig utpekade chefen är ytterst medveten om det. Jag har även talat med henne och hon förnekar bestämt att hon har gjort det.

Personal, skyddsombud på museet och huvudskyddsombud på Västarvet har vittnat om annat. Har hon pratat med dem? Marianne Dahlquist svarar inte. Har en ny tjänst skapats för enhetschefen? Marianne Dahlquist svarar inte. Vad händer med enhetschefens tjänst på Naturhistoriska – den som för närvarande täcks upp av museets dubbelarbetande chef Hans-Peter Dahlgren? Marianne Dahlquist svarar inte.

Ordföranden i VG-regionens kulturnämnd, Conny Brännberg (KD), säger dock att om en ny tjänst har skapats så måste all information lämnas ut.

– Vi tar det på största allvar och ska följa upp det här, säger han och ber oss kontakta Västarvets HR-avdelning för att få hjälp med våra frågor.

ANNONS

Där hänvisar man åter till Marianne Dahlqvist. På mejl svarar hon kort att enhetschefen är anställd inom Västra Götalandsregionen/Västarvet men att hen för närvarande är sjukskriven.

Kulturchef Staffan Rydén då? Han säger att man har kommunicerat kring fallet men att som ytterst ansvarig chef ska Marianne Dahlquist svara på frågor. Han lovar dock att ringa henne.

En halvtimme senare svarar Marianne Dahlqvist via e-post:

–De uppgifter det var tänkt att hen skulle arbeta med den närmaste tiden var att samordna och utveckla verksamheten i Västarvets butiker. Men som sagt hen är nu sjukskriven.

I övrigt svarar hon att någon ny tjänst inte har skapats och all verksamhet i Västarvet finansieras inom ramen för Västarvets budget. Och tills vidare är museichefen Hans-Peter Dahlgren också chef för den publika enheten på museet.

Fakta: Detta har hänt

För en vecka sedan avslöjade GP att en enhetschef på Naturhistoriska museet utreds för korruption sedan hon okontrollerat lånat hem saker och till och med fått dyra saker som museet inte längre behövt.

Tidigare har GP avslöjat att samma enhetschef fått kritik för massanställningar av släktingar och för att inte följa upphandlingsavtal.

Enhetschefens systerson hade en byggnadsställning hemma hos sig som lämnades tillbaka först när GP började ställa frågor.

En annan systerson blev ägare till museets släpkärra.

GP avslöjade också att enhetschefen grundlagsvidrigt efterforskat källor på museet.

Ansvarig chefs enda kommentar var: ”Det tror jag inte på.”

ANNONS