Kristian Wedel tilldelas Karin Gierows pris

Kristian Wedel får Karin Gierows pris. Författaren, GP-skribenten och kåsören hedras av Svenska Akademien med 80 000 kronor för sin "hängivna bildningsverksamhet eller kunskapsförmedlande framställningskonst”.
– Det känns jätteroligt och chockartat, säger pristagaren.

ANNONS
|

Kristian Wedel gjorde sin första arbetsdag på Göteborgs-Posten i augusti 1993. Sedan dess har han varit tidningen trogen men en rad omtalade kåserier och texter, och en hel avdelning med vinjetten ”Göteborgiana”.

I tisdags låg ett kuvert i hallen när han kom hem från en träff med en pensionärsförening i Fiskebäck.

– Jag öppnade det och nåddes av det otroliga budskapet att jag fått priset. Jag befinner mig fortfarande i ett chocktillstånd, säger Kristian Wedel.

Karin Gierows pris instiftades 1976 och delas årligen ut av Svenska Akademien för ”hängiven bildningsverksamhet eller kunskapsförmedlande framställningskonst”.

Vad tänker du om motiveringen?

ANNONS

– Det känns extra roligt eftersom det är just detta som jag försöker göra. Jag tycker att folkbildning nästan är det finaste man kan ägna sig åt. Nu får jag också lite råg i ryggen när jag fortsatt ska skriva mina texter om en lekplats i Göteborg år 1945, berätta om sillfiskare på 1920-talet eller om en rösträttsdemonstration med Frigga Carlberg år 1918.

Vem var egentligen Karin Gierow?

– Pinsamt nog vet jag inte något om henne, men nu lovar jag att läsa på...Hennes man Karl Ragnar var ett tag ständig sekreterare för Svenska Akademien och lär ha levt på whisky och cigaretter. Det var iallafall något jag hörde och sedan skrev ett kåseri om. Men nu när jag fick priset fick jag genast dåligt samvete över det...

Prisbeloppet är på 80 000 kronor.

Vad tänker du göra för pengarna?

– Jag vet precis: mina två tonårsbarn ska få en soffa som de kan brôta runt i till sitt källarrum. Sedan tänkte vi tågluffa hela familjen, och jag skulle väldigt gärna vilja besöka Wien och kanske Budapest. Dessutom kommer jag att köpa en engelsk rutig keps i brunt och grönt.

Karin Gierows pris gick i fjol till författarna Amat Levin och Elisabeth Åsbrink.

ANNONS

Tidigare pristagare är bland annat Wilhelm Agrell och Pia Ingström (2020), Göran Sommardal och Klas Åmark (2021) samt Maria Gunther och Michel Ekman (2022).

LÄS MER:GP:s kritikredaktör Jenny Högström får Axel Liffner-stipendiet

LÄS MER:GP:s Mikaela Blomqvist får Björn Nilsson-priset

LÄS MER:Sanna Samuelsson får Borås Tidnings debutantpris

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS