På onsdag avslöjade Kulturnytt att diskussioner pågick om Nobelpriset i litteraturs vara eller inte vara. I dag torsdag möts ledamöterna.
LÄS MER: Nobelpriset i litteratur kan stoppas i år
Måste Akademien pausa sitt arbete för att läka såren? Ställs prisutdelningen in i år? Delas istället två Nobelpris ut 2019? Meddelar Nobelstiftelsen att den saknar förtroende för Svenska Akademien? Blir det i sådana fall Vitterhetsakademien som tar över uppdraget?
Frågorna är många, än saknas svar.
Förhoppningar finns
Kanske kommer vi att få vänta lite till. Det tror åtminstone ledamoten Horace Engdahl, som inför dagens möte säger till Svenska Dagbladet att han hoppas att Akademien ska kunna fullfölja sitt uppdrag i år.
LÄS MER: Akademien måste räddas – börja om med nya ledamöter
– Det är inte säkert att vi blir färdiga med den frågan i dag. Jag skulle säga att vi nog gärna skulle diskutera den väldigt grundligt och ta lite tid på oss med det beslutet.
Unik situation
Oenighet inom Svenska Akademien har aldrig orsakat att Nobelpriset i litteratur inte delas ut. Ceremonin har hållits årligen i Akademiens regi sedan 1901, med enbart ett kortare avbrott under första och andra världskrigen, samt 1935, då man inte ansåg sig hitta en värdig mottagare av utmärkelsen. Skulle prisutdelningen ställas in i år, hade det därför varit ett unikt beslut.
Thomas Kaiserfeld, professor i idé- och lärdomshistoria i Lund, säger till Svenska Dagbladet att Nobelstiftelsen hypotetiskt skulle kunna ge uppdraget till Vitterhetsakademien istället - dock skulle det krävas en omtolkning av Alfred Nobels testamente, samt enorma resurser.
Krävs mer än pengar
– Det är inget som görs med bara pengar. Det kräver kompetens och kunskap, man måste rekrytera och bygga upp en organisation.
LÄS MER: Akademiens fall löser inte metoo
Hans teori är att stiftelsen istället ämnar hjälpa Akademien så långt som möjligt i att reparera de skador som krisen orsakat.
– Men det är två organisationer som inte lyder under offentlighetsprincipen, så vi vet ju ingenting om hur de kommunicerar, säger han.
Uppdatering: Efter torsdagens möte meddelar Horace Engdahl till SVT Nyheter att det ännu inte har fattats beslut i frågan.