Körer från hela världen sjunger ut i Göteborg

Regnet vräkte ner – men det hindrade inte tusentals deltagare i European Choir Games att paradera genom centrala Göteborg på onsdagskvällen. Glatt sjungandes förstås.

ANNONS
|

Tåget gick från Vasastan till Kungstorget där körer från 47 nationer samlades i en gemensam konsert.

– Att det regnar får man ta, det är jag van vid hemifrån, säger Jenny, 57, från Essex i England.

Hon är med i den största kören som är med och tävlar i European Choir Games som hålls och avgörs i Göteborg under veckan.

Kören består av 150 personer och heter Funky Voices.

– Vi är nog en ganska speciell kör, vi försöker hitta låtar som vi kan göra på ett litet udda sätt. Förresten är vi som är med i kören nog också lite udda, säger hon med ett skratt och förtydligar:

ANNONS

– Ett glatt och galet gäng som har väldigt roligt tillsammans. Att sjunga i kör är en livsstil, det här tredje gången som jag är med i European Choir Games. Tidigare har jag gästat Grekland och Lettland, säger hon.

Som uppvärmning inför paraden och konserten på Kungstorget underhöll Funky Voices från universitetstrappan.

Klädda i regnponchos och viftandes med brittiska flaggor bjöd de under stort publikjubel på ett antal kända rocklåtar i egen tappning.

Singing in the rain... Regnet vräkte ner när paraden skulle inledas.
Singing in the rain... Regnet vräkte ner när paraden skulle inledas. Bild: Petter Trens

Totalt är cirka 6 300 sångare från drygt 170 körer på plats i Göteborg under en vecka med final på lördag. Till ett rejält regn som ackompanjerades av åskmuller gick de genom stan, en marsch som hör till de här evenemangen.

Eller gick och gick förresten, många av deltagarna dansade sig genom vattenpölarna samtidigt som de bjöd på skönsång. De göteborgare som trotsade vädret fick sig en fin stund i blötan.

Sjungit sedan hon var sju

Julie Howard, 44, från Prince George i Kanada var en av sångarna i tåget. Hon representerar kören Nove Voce och har sjungit i kör sedan hon var sju år.

– Det började i skolan – därefter har jag varit med i en kör oavsett var i livet jag befunnit mig, säger hon och fortsätter:

ANNONS

– För mig är det en alldeles speciell gemenskap i en kör, det finns alltid någon att prata med, dela glädje och bekymmer med. Det är som att ha en andra familj, säger hon.

I Göteborg är hon för första gången – men troligen inte den sista.

– En otroligt charmig liten stad, ren, vacker och med fin arkitektur. Jag kommer gärna tillbaka till Europa och Göteborg – men då tar jag med mig min man så att han också får se hur fint är här är, säger hon.

Skön och varm stämning

Kristian Ferrara, som projektledare för European Choir Games hos Göteborg & Co, är nöjd med utfallet hittills.

– Jag var lite osäker på vad jag skulle våga förvänta mig – men nu är jag överväldigad, det har varit fantastiska dagar. Lite överallt i stan står det folk och sjunger, det skapar en väldigt skön och varm stämning, säger han.

Regnet vräkte ner – men det hindrade inte körsångarna, totalt över 100 körer, från parad.
Regnet vräkte ner – men det hindrade inte körsångarna, totalt över 100 körer, från parad. Bild: Petter Trens
comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS