Konståkning inspirerar Yohios kläder

ANNONS
|

Det första man möter när man kliver in i Katarina de Bourgs ateljé är en provdocka i Yohiostorlek som är klädd i artistens guldornamenterade svarta skinnjacka. Den och allt annat ska putsas upp inför finalen på lördagen.

Scenkostymen är gjord av broderat konstläder som känns förvånansvärt mjukt och följsamt.

-Men den här börjar bli ganska sliten, säger Katarina de Bourg och närgranskar den vit-rosa utstyrseln från förra årets Melodifestivalgenombrott.

Vinna eller försvinna

Det vita tyget i jackan är detsamma som används till duschdraperier och fläckarna får hon bearbeta med diskmedel. Men av dem syns inget på det inramade tidningsuppslaget med en segerrusig Yohio under rubriken "Fuck you alla hatare!".

-Förra året var det vinna eller försvinna. Antingen kommer folk att tycka att det är en smaklös cirkus eller att det är coolt, säger Katarina de Bourg som delar den späda Sundsvallsbons intresse för Japan.

Genustänk

Även om Yohio slutade på en andraplats i fjol vann han folkets hjärtan med sin tolkning av visual kei. Det är en ung musikgenre som beskrivs som Japans svar på glamrock, och som lägger stor vikt vid det visuella. Kläder, smink och frisyr är lika viktiga som själva musiken.

ANNONS

-I Japan är det fint att se androgyn ut, det är ett helt annat genustänk i estetiken. Men visual kei handlar inte bara om utseende, utan också om att gestalta något på scenen, det är nästan som en föreställning, säger Katarina de Bourg.

"Hur vill du känna dig på scenen?" är en typiskt fråga som hon ställer inför arbetet med en ny kostym. I fjol var stilen manga möter Barbie, i år ville de ha ett mindre gulligt uttryck och influenserna kommer från tv-spel som "Final fantasy".

Telepati

Duon har en speciell energi i sitt samarbete som Katarina de Bourg menar gränsar till tankeöverföring.

-Yohio kan skicka inspirationsbilder till mig, och samtidigt har jag mejlat samma bild till honom. Så nu skiter vi i att ringa varandra, vi tänker lite i stället så går det bra, säger hon och skrattar.

Första gången Katarina de Bourg träffade Yohio var han 14 år - "jag minns en liten kille med toppluva" - och gitarrist i visual kei-bandet Seremedy.

En av bandmedlemmarnas mamma kände Katarina från konståkningssammanhang. Utöver att formge konståkningsdräkter är hon såväl tränare som koreograf, och det visade sig finnas många beröringspunkter mellan konståkningsmode och visual kei-estetiken.

-Kläderna ska passa att röra sig i. Dessutom ska de vara bra på håll och då gäller det att göra allt stort och övertydligt, förklarar Katarina de Bourg.

Galaxmönster

Samtidigt är hon oerhört mån om detaljerna. Skrädderi och detaljarbete måste vara perfekt. Hon för handen över skinnjackans rygg där hundratals swarovskilkristaller är applicerade för hand. Mönstret föreställer en galax, vilket för Yohio symboliserar oändliga möjligheter.

-På lördag kommer jag också att klistra fast kristaller i ett galaxmönster på Yohios bröst, avslöjar Katarina de Bourg.

Hon tänder arbetslampan och i det skarpa ljuset glittrar galaxkristallerna i blått och rosa.

Dyrbar gylf: Katarina de Bourg har använt tusentals kristaller till Yohios scenkläder, till och med blixtlåset har kristaller.

Inget spill: Alla överblivna tyger skänker Katarina de Bourg till en särskolas skapande verksamhet. "De älskar Yohio och gör små Yohiodockor av tyget."

Utställning: Katarina de Bourg och Yohios samarbete uppmärksammas i utställningen "Staged fashion" som öppnar på Falkenbergs designmuseum den 24 maj.

Katarina de Bourg kommenterar Yohios olika stilar:

I förra årets Melodifestivalen

"Stilen här är manga möter Barbie. Först blev jag förvånad över att Yohio blev så populär bland småbarn men han var faktiskt väldigt gullig med det rosa och alla hjärtapplikationer."

I årets Melodifestival

"Det var en jävla utmaning att förnya sig efter förra året då vi fick SVT:s pris för årets scenkläder. I år är det en mer mogen Yohio på scen, och inspirationen kommer från tv-spel. Axelpartiet är av plast som jag värmt i ugn och med värmepistol för att få till rätt form."

Pressbild inför årets Melodifestival

"Jag gör även en del av Yohios 'röda mattan-kläder'. Vi gillar att överdriva vissa former, som luvan i det här fallet. De asymmetriska linjerna är också återkommande."

ANNONS