Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Julia Dufvenius, Anitha Schulman, Anja Lundqvist och Ulrika Ellemark står för manus och skådespel i TV3:s nya humorserie "Mammor" där de driver om moderskapet.

Komiker skämtar om mammarollen

Ingen mamma går säker när Anitha Schulman, Julia Dufvenius, Ulrika Ellemark och Anja Lundqvist driver med de förväntningar och måsten som kommer med moderskapet. På tisdag är det premiär för deras nya serie "Mammor".

Att skämta om död, sexualitet, etnicitet och sjukdom har vi gjort under lång tid. Men föräldrarollen har än så länge ofta förskonats från satiren. Tills nu.

I sketchprogrammet "Mammor" skämtar fem kvinnor om amning, onani, pressen på att skaffa barn, smärtsamma förlossningar och andra ämnen som berör livet som mamma.

- Vi tycker att det finns ett slags tomrum för kvinnlig humor och att mammarollen är en helig ko. Det finns så många måsten. Man ska vara på ett visst sätt. Man får inte skämta om saker. Då sa vi "Fy fan vad kul att få spränga de gränserna och driva med allt", säger Julia Dufvenius.

Högt i tak

Tillsammans satte Julia Dufvenius, Anitha Schulman, Anja Lundqvist och Ulrika Ellemark i gång och spånade på idéer. Inget var för snuskigt eller för sjukt. När de hade drygt 150 idéer delade de upp dem och skrev manus på varsitt håll. Så fort en körde fast tog någon annan över. De fyra skådespelar även i serien, tillsammans med Malin Gramer.

- Jag tror att det är en trend som kommer nu. Det är som att man säger: "Halleluja. Äntligen slipper vi vara duktiga." Det är som att alla går igenom en varumärkestvätt när de blir morsa. Ena stunden dricker man shots på krogen. Ett år senare är det saft och sylt som gäller, säger Anitha Schulman.

En roll i förändring

Mammarollen har också genomgått en förändring i offentligheten. Det kan vara något som har gjort att en serie med satir om mammor kommer först nu.

- Jag tror inte att man ens har pratat om mödraskapet tidigare. Det började med Mamatidningar och bloggar. Samma sak är det med förlossningsskador. Det har ju funnits hela tiden, men man har inte pratat om det förut, säger Anitha Schulman.

- Sen har ingen lyfts fram som mamma förut. Har man varit känd för något så har man försvunnit från det offentliga när man har fått barn, säger Anja Lundqvist.

Hur mycket av sketcherna är hämtat ur era egna liv?

- Allt, svarar skaparna i kör.

- Jag skulle säga att i alla fall 98 procent är hämtat ur våra egna liv eller från personer i vår närhet. Sen har man dragit åt skruvarna så att det blir humor, säger Anitha Schulman.