Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Klassiska "Tracks" läggs ner

Kaj Kindvalls klassiska musikprogram "Tracks" i Sveriges Radio går i graven.

-Han är oersättlig, säger musikjournalisten Jan Gradvall. -Det här kommer säkert att göra många väldigt ledsna. För egen del känner jag ändå att jag har fattat det rätta beslutet, säger programledaren Kaj Kindvall som har lett "Tracks" i 26 år.

Kaj Kindvall fyller 61 år senare i år. Han konstaterar att "Tracks" i hög grad har byggt på hans engagemang och att han bestämt sig för att satsa på andra saker under de år som är kvar till pensionen. Ännu så länge kan han inte avslöja exakt vad han ska göra.

-Jag kommer att vara kvar i P 3, på vilket sätt kan jag inte berätta än. Men det finns nysatsningar när det gäller musik i kanalen nästa år. Och så kommer jag att jobba med frågesportprogrammet "Popsmart" i P 4.

Maktfaktor

"Tracks sändes första gången den 8 september 1984 och blev redan från början en maktfaktor i svenskt musikliv och en radioinstitution. På 80-talet var programmet nästan ensamt om att spela listpop i svensk radio.

Mångårige musikjournalisten Jan Gradvall jämför Kaj Kindvall med valforskaren Sören Holmberg.

-På samma gång som det är fullständigt otänkbart att tänka sig en valvaka utan Sören Holmberg är det jättesvårt att tänka sig P 3 utan Kaj Kindvall.

Pop på allvar

Han framhåller att Kaj Kindvall alltid tagit popmusiken på allvar, aldrig låtit musiken bara vara en ingrediens mellan humorinslag som på många andra ställen i radio.

-Om Kaj Kindvall skulle sluta göra initierade pop - och listprogram skulle det vara en tragedi, men man får respektera om han vill göra något annat.

Kaj Kindvall tycker att programidén har stått sig bra genom åren, men att den kommersiella radion och de nya musiktjänsterna förändrat förutsättningen för ett listprogram av den här typen.

-Färre människor lyssnar i dag på samma låtar och det är svårare att hitta ny musik. Det gör att lite av dynamiken försvinner i ett program som "Tracks". Musiken ligger kvar på listan mycket längre och då tappar man lite av avsikten med programmet, säger han.

Det sista "Tracks" sänds den 8 januari 2011.