Kivik Art Center flyttar – Ulf Lundell slipper insyn på gården

Nu kommer Ulf Lundell kunna knata runt på sin Österlen-gård utan att behöva reta upp sig på smygtittande turister. Efter flera år av tvister planeras för en flytt av skulpturparken till närliggande Svabesholms Kungsgård.

ANNONS
|

Konflikten mellan författaren, artisten och konstnären Ulf Lundell, 73, tog fart 2008 efter att Antony Gormleys och David Chipperfields "Sculpture for an objective experience of architecture" – ett 18 meter högt betongtorn restes i parken alldeles utanför Kivik och Stenshuvuds nationalpark på Österlen.

Ulf Lundell var inte imponerad. Han var arg och argumenterade flitigt för att de besökare som klättrade upp i tornet hade fri sikt in på hans gård. Lundell menade att det saknades bygglov för skulpturen. Efter att ärendet hanterats av kommunen, länsstyrelsen och till sist mark- och miljödomstolen klubbades det 2017 att tornet skulle få vara kvar.

ANNONS

Ulf Lundell och Kivik Art Center – flytten till Svabesholms Kungsgård

Nu vill dock stiftelsen som driver skulpturparken flytta hela sin utställning till närliggande Svabesholms Kungsgård, rapporterar DN.

”En flytt till Svabesholms Kungsgård skulle ge oss tre gånger så stor utställningsyta vilket ger oss enastående möjlighet att utveckla Kivik Art Centre vidare till en betydande konstdestination”, säger Axel Mörner, konstnärlig ledare i ett pressmeddelande.

LÄS MER:Ulf Lundells alla album - från sämst till bäst

LÄS MER:Recension: Ulf Lundell - ”Vardagar 4 & 5”

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS