Katten Kerstin har ett växande Instagramkonto som drivs av GES-medlemmen Niklas Strömstedt, journalisten Jenny Strömstedt och deras tre döttrar.
Katten Kerstin har ett växande Instagramkonto som drivs av GES-medlemmen Niklas Strömstedt, journalisten Jenny Strömstedt och deras tre döttrar. Bild: TT

Kerstin Strömstedt är Sveriges nya kattinfluencer

GP ringde upp Niklas Strömstedt för att fråga om familjens katt Kerstin som snabbt blivit populär på Instagram med sina 30 000 följare. Den folkkäre artisten beskrev Kerstin som "en exhibitionist, som gärna talar om vad hon tycker och tänker” – och givetvis fick den nioåriga influencern själv komma till tals.
– De har hållit mig tillbaka. De har inte förstått min storhet, säger Kerstin.

ANNONS
|

Niklas Strömstedt har likt många andra kulturutövare fått se större delen av sina projekt inställda under pandemin.

Därför bestämde han sig i våras för att blåsa nytt liv i katten Kerstins Instagramkonto, som familjens döttrar skapade för några år sedan.

– Det hade uppdaterats sporadiskt tills Kerstin sa åt mig på skarpen att skärpa mig, säger Niklas.

Ur de bortglömda husdjurskontonas katakomber reste sig Kerstin Strömstedt, en nioårig Devon Rex med ett distinkt utseende och en särskild musikalisk talang.

GP ber Niklas tolka Kerstins jamande och mjauande i en sällan skådad intervju med katternas självutnämnt största influencer.

– Världen skulle behöva fler ”kattinfluensor”, och ska man vara en så ska man vara den största. Jag är så klok och har så mycket jag vill dela med mig av till världen, säger Niklas Strömstedt som snabbt gått helt upp i rollen som Kerstin.

ANNONS
Kerstin om vilka historiska katter hon ser upp till: ”Stora egyptiska statyer av sfinxer. De känner jag ett visst släktskap till. Jag tycker också om Pelle Svanslös.”
Kerstin om vilka historiska katter hon ser upp till: ”Stora egyptiska statyer av sfinxer. De känner jag ett visst släktskap till. Jag tycker också om Pelle Svanslös.” Bild: Niklas Strömstedt

På Kerstins Instagram får hennes 30 000 följare regelbundna uppdateringar om den krullhåriga kattens äventyr och betraktelser av sin omgivning.

Katten själv tror att populariteten kan spåras till två specifika faktorer.

– Dels kommer det från min bakgrund – jag är dotter till Britt Marie III, gammelkungen av Kanada. Därifrån bär jag med mig en självklar kunglig “grace”. Sedan är jag också utrustad med en hjärna som annars inte får plats i en katt. Det är både tur och skicklighet skulle jag vilja säga.

Vad ser du när du tittar i spegeln?

– Glimtar i mina ögon. Av nyfikenhet, genialitet. Men också ödmjukhet och mycket kärlek.

Högst upp i hierarkin

Kerstin kom till familjen Strömstedt när hon var tio veckor gammal. Sedan dess har hon snabbt klättrat upp i hierarkin och betraktar numera familjemedlemmarna som sina tjänare.

– Det är de tre Småblonda, och så den Blonda. Hon jobbar väldigt mycket och ibland verkar det som att hon är lite för stressad. Men hon älskar mig väldigt mycket. Det är hon som ger mig min medicin när jag har ont.

– Det vågar inte Trubbot göra. Jag vet inte exakt vad han gör, han går mest och drar benen efter sig. Han känns lite uppgiven och hade nog velat jobba.

ANNONS

Förutom de stora människorna i huset finns även Eva-Charlotte, Kerstins partner-in-crime.

– Eva-Charlotte har inte samma driv som jag och är inte alls lika intresserad av rampljuset. Hon är min allra bästa vän och jag respekterar att hon tycker och tänker som hon gör. Hon är faktiskt ganska smart också.

Vem är den smartaste av er?

– Att du ens behöver fråga...

Inte som Björn Ranelid

Coronautbrottet blev en katalysator för Kerstin, som nu har världen framför sina tassar. Niklas Strömstedt fortsätter att kanalisera sin katts tankar:

– Jag ska fortsätta utveckla mitt komponerande och textskrivande. Kanske skriva en musikal eller en symfoni. En roman eller en teaterpjäs. Jag vet att jag har så mycket i mig. Jag är lite som katternas Björn Ranelid. Eller nej, det är jag inte förresten. Kan du ta bort det?

Följarantalet har katapulterat under sommaren och det var bara några månader sedan Kerstin hade 10 000 följare. Nu närmar hon sig 35 000 med siktet inställt på familjemedlemmarna – Niklas, som är nära 100 000, och Jenny med över 250 000.

– Det vore både rättvist och rimligt om jag gick om dem. Nu har det tagit alldeles för lång tid och jag känner att de har hållit mig tillbaka. De har inte förstått min storhet.

ANNONS

ANNONS