Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Årets Kasper Salin-pris går till Hamra Ateljébostad på Gotland. Pressbild.

Kasper Salin-priset till ateljéhus på Gotland

Årets Kasper Salin-pris går till Hamra Ateljébostad på Gotland. Juryn beskriver huset som en sinnrik experimentlåda med oväntade lösningar.

Huset är beställt av Birgitta och Staffan Burling, byggt av Allan Wahlby Bygg och ritat av den svenska arkitekten Anna Chavepayre, bosatt i Bordeaux och verksam på det franska arkitekt- och landskapsarkitektkontoret Collectif encore. När ateljébostaden på Gotland i somras fick Svenska fönsterpriset förklarade Anna Chavepayre för sajten Helagotland att hon tänkte sig huset som en sten bland andra stenar.

- Huset är stenen som var så stor att man inte fick klättra upp på den när man var liten. Stenen som bjöd på en hisnande utsikt när man gjorde det ändå, sade hon till Helagotland.

Flera av byggnadens fasader kan öppnas så att rummen blir användbara både utifrån och inifrån.

Kasper Salin-priset delas årligen ut av Sveriges Arkitekter till ett svenskt byggnadsverk av "hög arkitektonisk kvalitet". Det går till själva byggnaden, inte till arkitekten som dock också uppmärksammas.

Juryn framhåller Hamra Ateljébostad som ett resultat av en utforskande process och ett sällsynt engagerat samarbete mellan arkitekt, byggherre och byggare.