Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

1/6

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Karriären tar fart vid 94 år

94 år fyllda går konstnären Joy Zandén från Särö en ny karriär till mötes – som tapetdesigner. Och gör succé även i London.

När inredningstidningen Vogue Livings London-redaktör, Fiona McCarthy, listade sina favoriter vid London Design Fair häromveckan fanns Joy Zandéns Särö-mönster med.
– Det känns fantastisk roligt, säger Joy Zandén, som är en av fyra kvinnliga konstnärer som Sandbergs tapeter lyfter fram i sin nya kollektion Signatur.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Vi träffas hemma hos henne, i ett hus som en gång ägdes av hennes morfar Alfred Heyman. Här tillbringade hon sin barndoms somrar och många av hennes mönster är inspirerade av Västkustens natur och flora.

Joy Zandén föddes i en konstnärsfamilj som en av tre döttrar till skulptören Gladys Heyman och tonsättaren Gösta Nystroem.

– Här i ateljén satt min pappa och blickade ut över havet och komponerade, berättar hon och visar runt.

Hennes egen yrkesbana började som teatermålare på Operan i Stockholm.

– Jag var ung och kvinna och fick agera mer målardräng åt mina manliga kollegor än konstnär. Jag blandade färg, patinerade kostymer och tvättade moddlare.

Joy Zandén har också arbetat med teatermåleri såväl på Stora Teatern i Göteborg som i Köpenhamn på Det Kongelige.

På 40-talet arbetade hon i familjens textilfirma och skapade textilmönster.

– Jag satt i en liten ateljé på Klädpressaregatan och målade. Det blev tyg som trycktes av Borås Wäfveri och Almedals bland annat.

Arbetade i Moderna Museets present-shop

Senare släppte hon sitt eget konstnärskap och arbetade bland annat i Moderna Museets present-shop.

– Och tog hand om barn och familj som man gjorde då på 50-60-talet.

I mer än femtio år låg Joy Zandéns mönsterskatt bortglömd i mappar. Att de nu har fått nytt liv beror till stor del på ett idogt arbete av dottern Jessica Zandén.

– Jag ville gärna lyfta fram min mammas livsverk, så många unika mönster som bara låg där, förklarar Jessica Zandén.

"Inte vilken portfolio som helst"

Ikea och Hemtex sa nej tack men tapetfirman Sandbergs kreativa ledare, Hanna Wendelbo-Hansson blev eld och lågor när hon fick se mönstren.

– Det var verkligen inte vilken portfolio som helst, allt håller hög konstnärlig kvalitet. Vi valde ut ett antal och började bygga en kollektion kring Joys mönster, tillsammans med andra samtida kvinnliga konstnärer som var verksamma då när skandinavisk design var bäst i välden, säger Hanna Wendelbo-Hansson, som är mycket nöjd med resultatet.

Vid 94 års ålder får Joy Zandén äntligen sitt genombrott som designer.

– Sandbergs monter var otroligt vacker, folk flockades kring den och intresset var mycket stort, berättar dottern Jessica Zandén, som representerade mamma Joy i London.

– Jag är väldigt glad och stolt över mamma. Och nu öppnas nya dörrar, konstaterar Jessica Zandén.

Fotnot: Mönster av Dagmar Lodén, Ylva Källström-Eklund, Lillo Wikstrand samt Joy Zandén ingår i kollektionen Signatur som släpptes förra veckan.