Karolina "Eywa" Carlsson förenar dancehall med miljöaktivism

Hon är Sveriges regerande dancehall queen men också miljöaktivist. Göteborgsbaserade Karolina "Eywa" Carlsson ger allt för att sprida sitt miljöengagemang genom dansen.

ANNONS
|

Karolina Carlsson glider in på scenen i ett långt släp med påsydda blommor och texten "Garden of Eden". Det är juli 2019 och tävlingen "Swedens Official Dancehall Queen" ska avgöras. I högtalarna hörs ett bibelcitat och när musiken kommer igång slingrar Karolina armen rytmiskt med ett äpple i handen.

– Jag skulle föreställa en orm. Det började lite drömskt sådär i en trevlig, harmonisk låt och jag gick runt där och var lite förförisk typ, berättar Karolina.

LÄS MER:Här får tjejer pondus genom att rappa

Men så plötsligt tar hon äpplet och kastar det rakt ner i scengolvet. Sliter av det blommiga släpet och tar på sig en svart väst med texten "Antropocene" på. Nu spelas en betydligt hårdare låt och publiken exploderar i skrik och tutande från airhorns. Karolina vinner efter flera starka nummer tävlingen och blir Sveriges nya dancehalldrottning.

ANNONS

– Det var lite som en övergångsrit, för jag har inte varit så jätteverbal och utåt med mitt miljöengagemang innan. Men nu kände jag att jag ville förena det med dansen på något sätt.

Började dansa dancehall i New York

Karolina Carlsson har dansat sedan hon var tolv. Hon började i hemstaden Borås med någon jazzklass i veckan. Men hon fick snart mersmak och började åka in till Göteborg och dansskolan Twisted Feet. Där dansade hon olika typer av streetstilar som popping, locking och hiphop. Det var först när hon flyttade till New York och gick en dansutbildning som hon på allvar fick upp ögonen för dancehall.

– Jag blev väldigt inspirerad av det karibiska communityt som är stort där. Jag började gå på dancehall-fester och det gick från att jag tog klasser på dansskolan till att bara vilja gå på festerna och dansa där. Det blev som mina nya dansklasser, säger Karolina.

LÄS MER:Laces creations afro-karibiska dansrytmer sätter Göteborg på kartan

Idag är hon själv danslärare på skolan Twisted Feet, medlem i danskompaniet Laces Creations och dansar främst stilen "female dancehall". En stil som många kan se som lite utmanande, tror Karolina.

– Jag kan tänka mig att vissa kan tänka att jag bara dansar på ett sexualiserat sätt och försöker få uppmärksamhet. I Sverige kanske vi är lite mera pryda i förhållande till Jamaica. Så att dansa på det sättet i en svensk kontext kan tolkas på ett sätt, medan det i Jamaica har sin egen historia om varför man dansar på det här sättet. Och då handlar det snarare om "female empowerment" och att ta plats.

ANNONS

Blivit mer politisk i sin dans

Miljöengagemanget utåt är ganska nytt. När Karolina var i London förra våren fick hon upp ögonen för rörelsen Extinction Rebellion som blockerade gatorna i protest.

– Det var väldigt mäktigt att se så många människor. Jag fastnade för att deras budskap verkligen går rakt på sak. Vi håller ju på och förintar det här.

Sedan dess har hon varit med på flera aktioner och hennes dans har blivit mer och mer politisk. I en av hennes Instagramvideos kan man se henne dansa runt på ett kalhygge för att uppmärksamma avskogning. I en annan är hon klädd som en "dödsängel" med svarta vingar, linser och ord som "patriarchy", "massextinction" och "colonialism" skrivet över kroppen.

– Jag tror att jag kan få personer och grupper som inte är så insatta i de här frågorna att bli det. Miljörörelsen behöver bli ännu vassare på att förmedla omfattningen av denna kris och vad den innebär för oss människor. Att det handlar om en social kollaps såväl som en ekologisk. Det har varit den här bilden av isbjörnar på ett block liksom och inte lika mycket kring svält och massförflyttningar, säger hon

LÄS MER:Sahar använder dans som rena medicinen

– Det är en helt extremt avgörande tid nu och jag tycker det är så sjukt hur lite plats miljöfrågan tar. Den borde vara helt fundamental och ta minst lika mycket plats och mediautrymme som Coronakrisen.

ANNONS

FAKTA: Karolina "Eywa" Carlsson

Ålder: 26 år.

Bor: Landala, Göteborg.

Gör: Är danslärare på Twisted Feet Dance Academy och dansar i gruppen Laces Creations. Pluggar statsvetarprogrammet på Göteborgs universitet och är engagerad i miljörörelserna Extinction Rebellion och Naturens Rättigheter.

Missa inte det senaste från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

ANNONS