Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Felix Herngren tilldelas 2018 års Karamelodiktstipendium. Arkivbild.

Karamelodiktstipendiet till Felix Herngren

Komikern, regissören och skådespelaren Felix Herngren är årets mottagare av Karamelodiktstipendiet.

Pristagaren avslöjades under den traditionsenliga avtäckningsceremonin på Lasse i Parken i Stockholm på lördagen.

- Det känns otroligt stort. När man jobbar med humor är det här det största man kan få i Sverige. Det är väldigt kul att bli uppmärksammad så här, säger Herngren efteråt.

Herngren, vars nya komediserie "Sjölyckan" hade premiär under våren, har utsetts till stipendiat med följande motivering:

"Retfullt roande"

"För att han med gediget konstnärskap visat en absolut känsla för komiskt finlir genom bland annat skapelser från 'Bert – den siste oskulden' och 'Adam och Eva' till 'Vuxna människor' och hundraåringar på Solsidan. Karaktärer som Papi Raul och Dan Bäckman har dessutom envist trängt sig på var och en av oss på ett retfullt roande sätt."

- Man kan få tittarsiffror och recensioner, men det säger inte jättemycket om hur man har lyckats i sin karriär. Det här är ett kvitto på att man har gjort några saker rätt under sina år, säger Felix Herngren.

Kommit ikapp sin bror

Karamelodiktstipendiet instiftades 1982 av Povel Ramel – en förebild för Felix Herngren.

- Han tillhör de här giganterna som tidigt hade en alldeles egen humorton, en väldigt absurd humor som jag själv tycker väldigt mycket om. Jag tror att alla humorister i min generation har påverkats kraftigt av honom.

Genom åren har stipendiet gått till vitt skilda underhållare som Björn Skifs, Robyn, The Real Group och Killinggänget. Herngren känner sig hedrad över sällskapet.

- Johan Ulveson, Fredrik Lindström, Sissela Kyle, Babben och Lisa Nilsson. Det är så många människor jag beundrar på listan. Min bror fick det för 20 år sedan så nu har jag kommit ikapp honom lite i alla fall, säger han.