Kanye West album ”Donda 2” har releasedatum 22 februari, men kommer bara att finnas på artistens egna strömningssajt.
Kanye West album ”Donda 2” har releasedatum 22 februari, men kommer bara att finnas på artistens egna strömningssajt. Bild: Lewis Joly

Kanye West vägrar släppa album på Spotify

”Det är dags att frita musik från det här förtryckande systemet.” skriver artisten i ett inlägg på sin Instagram.

ANNONS
|

Kanye ”Ye” Wests nya album ”Donda 2” kommer inte att finnas tillgängligt på strömningstjänsterna Spotify, Amazon, Youtube eller Apple Music. I stället kommer Wests egna plattform Stem Player ha exklusiv rätt till albumet. Detta meddelar artisten och producenten i ett inlägg på Instagram under fredagsmorgonen svensk tid.

”Dagens artister får bara 12 procent av pengarna som industrin tjänar. Det är dags att frita musik från det här förtryckande systemet. Det är dags att ta kontroll och bygga vårt egna”, skriver West.

Enligt sajten Pitchfork kostar en prenumeration på Stem Player i dagsläget 200 dollar.

Avslutade samarbete med Kid Cudi

Albumet ”Donda 2” släpps den 22 februari, och är en uppföljare på fjolårets ”Donda”. Albumet, som blir Wests elfte studioalbum, var från början ett samarbete med Wests hiphop-kollega Kid Cudi. Artisten valde dock att avsluta samarbetet eftersom Kid Cudi är kompis med komikern Pete Davidson, som uppges dejta Wests ex-fru Kim Kardashian.

ANNONS

I ett nu raderat inlägg på Instagram skrev West: "Cudi kommer inte att vara med på 'Donda' eftersom han är vän till ni vet vem". I flera inlägg har West därefter lagt ut bilder där han hånar Pete Davidson.

Kid Cudi, som samarbetat med West flera gånger, svarade i en kommentar: "Jag vill ändå inte vara med på din skiva, din jävla dinosaurie. Alla vet ändå att jag är det bästa som har hänt dina album".

Anklagade Tidal och Apple för förhindrat samarbete

Det här är inte första gången Kanye West kritiserar och utmanar strömningsjättarna. Efter förra ”Donda” anklagade han skivbolaget för att ha släppt albumet på strömningstjänster utan Wests tillåtelse.

2016 släppte West ”The Life of Pablo” exklusivt på Tidal, som också livesände albumets release-event, innan det så småningom kom ut på andra strömningsplattformar. Vid en konsert samma år anklagade West Tidal och Apple för att ha förhindrat ett framtida samarbete med Jay Z. Jay Z som senare kom att medverka på ”Donda”.

Läs mer: Skilsmässa och bråk i sociala medier – här är turerna kring Kanye West

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS