Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Kalle Carmback (text) Mats Eriksson och My Engström Renman (bild) | Manne gräver ett hål

Vad finns egentligen på botten av ett hål? Manne gräver sig ett eget äventyr.

Det här är en recension. Ställningstaganden är recensentens egna.

Bilderbok

Bilderbok

Kalle Carmback (text) Mats Eriksson och My Engström Renman (bild) | Manne gräver ett hål

B Wahlströms

Manne gräver ett hål, en bilderbok av debuterande trion Kalle Carmback, Mats Eriksson och My Engström Renman, är en vardaglig berättelse kantad av surrealism. Den heta, soliga dagen med strandutflykt förbyts i en grånande hotfull ensamhet, där barnet Manne av sin hyperambitiöst sandslottsbyggande pappa förpassas ut i marginalen. Manne kan väl gräva ett hål, tycker pappan halvt bortvänd.

Så det gör Manne – och det blir ett djupt hål, ett eget äventyr att färdas i som protest mot pappas beteende, och samtidigt en resa i hans eget inre där det ryms både mod och handlingskraft. På ett fint och känsligt sätt skildras Mannes komplexa humörskiftningar, där uppror och längtan samsas med en nyfiken närvaro. Vad finns egentligen på botten av ett hål?

Illustrationerna är detaljrika och humoristiska – missa inte texten på den återkommande ballongfararmannens skylt, en av många saker att upptäcka i vimlet. Detta är en härlig bok, full av identifieringsmöjligheter för såväl besvikna barn som helt vanliga vuxna, som ehuru kärleksfulla ibland sladdar lite i föräldrauppmärksamhetens kurvor.