Kajsa "Ekis" Ekman yngsta mottagaren av Leninpriset

Lasse Diding ger 100 000 kronor till journalisten och författaren Kajsa "Ekis" Ekman. Hon är en "hänsynslöst självständig socialist och feminist."

ANNONS
|

Kajsa "Ekis" Ekman är den yngste mottagaren någonsin av Leninpriset. Hon är även den första som får priset av Lasse Diding, på 100 000 kronor, efter att först ha fått Robespierre-priset, samma år som det instiftades, 2010, och hette Jan Myrdals lilla pris.

39-åriga "Ekis", eller Anna Kajsa Helena Langemar Ekman Makboul, är journalist och författare. Hon är född och bosatt i Stockholm och skriver bland annat för Dagens Nyheter, Aftonbladet, Dagens ETC och Brand.

"Tvingar alla att lyssna"

Ekman får Leninpriset 2020 med motiveringen: ”I sin journalistik, essäistik och kulturkritik är Kajsa "Ekis" Ekman krigaren utan privilegier, som med glasklar intellektuell skärpa och extrem integritet ser världens komplexitet men ändå alltid tar ställning".

ANNONS

I motiveringen står också:

"Som hänsynslöst självständig socialist och feminist med hela världen som arbetsfält har hon i svensk offentlighet och utan att tillhöra något kotteri, möjlig att avboka men omöjlig att avslöja, nått en position som ändå tvingar alla att lyssna.”

Kajsa "Ekis" Ekman bokdebuterade 2010 med ”Varat och varan – prostitution, surrogatmödraskap och den delade människan”. 2013 skrev hon ”Skulden” om eurokrisen ur ett grekiskt perspektiv, där hon ville motbevisa fördomen i Sverige om "Den late greken".

Delas ut i april

Varbergaren Lasse Diding delar ut Leninpriset till "en i Sverige verksam författare eller konstnär som verkar i en samhällskritisk och upprorisk vänstertradition".

Priset delas ut på Varbergs teater lördagen den 18 april. Då får även countryartisten David Ritschard Robespierrepriset på 10 000 kronor.

Leninpriset instiftades 2009 och tidigare pristagare är bland andra Mikael Wiehe och Sven Wollter.

ANNONS