Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Josefin Asplund syns i Cirkeln.

Josefin Asplund - skådespelande socionom

Polis? Lärare? Eller kanske socionom? Josefin Asplund har inte riktigt bestämt sig för vad hon ska bli när hon blir stor. Just nu, när Cirkeln precis haft premiär, lutar det dock åt skådespelerska.

Det höll på att aldrig bli något snacka med Josefin Asplund, men till slut ringer hon upp från sin lägenhet i Stockholm där hon samtidigt som hon pratar i telefon också stresspackar inför 15 veckor i Liege i Belgien.

Läs också GP:s recension av filmen: Cirkeln

Flygbussen går om bara en stund och hon låter lite lätt jagad där i luren. En inspelning av en internationell tv-serie väntar (hon kan inte säga mer än så, den är franskproducerad och det är inte ens säkert att den kommer att visas i Sverige) och egentligen skulle hon nog behöva lägga all sin tid på att få med sig det hon behöver. Men är man mitt i smeten så är man.

15 veckor är lång tid, hur packar du egentligen för att vara borta så länge?

- Jag brukar vara bra på att göra det, att planera in i det minsta. Eller så är det helt enkelt så att det bara är den bild av mig själv jag har och att jag lever i en fullständig lögn. Jag var lite av en pedant fram till tonåren, men där hände nog något och jag tror att jag hänger fast vid tron att jag fortfarande är pedantisk. Det brukar dock ordna sig, säger Josefin Asplund.

Tur det för det är nog bara för 23-åriga Josefin Asplund att vänja sig.

2012 gjorde hon storslagen filmdebut i både Call Girl och den amerikanska filmatiseringen av Män som hatar kvinnor, Girl with the dragon tattoo. Inga huvudroller, men ändå förhållandevis stora roller för en ung skådespelerska utan så värst mycket erfarenhet.

Den då 20-åriga Josefin utsågs i samma veva till Rising Star av Stockholm Film Festival tillsammans med bland andra Björn Gustafsson och Joel Spira. En utmärkelse som brukar innebära att man ligger i vinnarhålet för en framtida fin karriär som skådis.

Hur lever man med att folk tror så mycket på och om en?

- Ja du, man lever vidare sitt liv precis som vanligt fast kanske lite gladare. Jag hade ju bara gjort lite mindre roller i stora filmer då och visste helt ärligt inte om det var det här jag ville satsa på.

Inte?

- Nej, jag pluggar till socionom samtidigt och har alltid sett mig själv i något brett och samhälleligt yrke som lärare eller polis. Det är en del av livet jag faktiskt älskar precis lika mycket som att skådespela och det är egentligen först nu som jag insett att det jag gör just nu kan bli mitt yrke på riktigt. Kan det kanske bli mer? typ. Det är ju lätt hänt att man liksom bara kastas omkring mellan roller och att det i slutändan aldrig blir något, men just nu måste jag ju hålla med om att många vägar ligger öppna för mig som skådespelerska.

Den långa vistelsen i Belgien gör att hon missat Sverige-premiären av Cirkeln, en av årets mest efterlängtade filmer för fantasysugna ungdomar. I filmen spelar hon Rebecka, en tjej som Josefin beskriver som väldigt stark trots att det vid första anblick är lätt att tro att hon är svag.

Rebecka har lidit och kanske också lider av dålig självkänsla och ätstörningar och hennes ansvarstagande karaktär äter ibland upp henne, men innerst inne finns en styrka och förmåga att förflytta berg.

Varför valdes just du ut till rollen som Rebecka?

- Jag har egentligen ingen distans till henne eftersom jag så nyligen gjort rollen och det är lite svårt för mig att säga, men jag förstod att det var just den här kombinationen av ängslighet och styrka som regissören var ute efter. Och att de tyckte att jag hade den när jag provfilmade.

Cirkeln är den första boken i den så kallade Engelsforstrilogin, skriven av Mats Strandberg och Sara Bergmark Elfgren och dess monumentala framgångar i bokformat har gjort den självklar som film. Vilket också innebär att väldigt många av ungdomarna som fullkomligt slukats av böckerna har en tydlig föreställning om hur deras karaktärer är.

Är det något som märkts?

- Det skrevs väldigt mycket på sociala medier när de första bilderna på karaktärerna presenterades och då var det många som tyckte att nämen, SÅ ser hon inte ut. Men allt redde upp sig när Mats och Sara gick in och svarade alla och pratade med dem och visade att de brydde sig.

Cirkeln har ju oerhört många riktiga fans, sådana som verkligen lever för boken och karaktärerna, är du själv ett av dem?

- Nej, det kan jag inte säga. Jag kände såklart till böckerna och grejen, man jag är ingen fantasymänniska. Däremot kan jag säga att jag verkligen förstår varför den blivit så stor som den blivit, den har ju egentligen allt. Spännande och annorlunda karaktärer som man kan känna igen sig i. Makt, mystik och magi. En vilja att som gäng, i solidaritet med varandra, rädda världen. Kryddat med klassiska barn- och tonårsproblem.

Ganska mycket att leva upp till får man väl säga?

- Javisst och innan jag hade sett filmen så kände jag att det var lite läskigt. Det är ju så himla många som vet vad det är och som har åsikter och det är klart att man inte vill göra dem besvikna. Jag har sett filmen nu och känner mig väldigt trygg. Självklart är det svårt att överföra en bok exakt till film, men jag tror att fansen kommer att gilla filmen. Den är väldigt tajt och aldrig tråkig och framförallt tycker jag att den fångar det deppiga småstadslivet på ett väldigt fint sätt.

Det mesta talar för att Cirkeln blir en succé även på bioduken och det finns ett stort intresse för filmen även från utlandet. Detta, tillsammans med allt Josefin Asplund redan gjort och redan har planerat att göra framöver, borgar för att hennes liv som förhållandevis anonym snart är över.

Påverkar det dig? Har du till exempel börjat googla dig själv?

- Verkligen, alldeles för ofta. Det kommer ju upp nya grejer hela tiden och framförallt en massa fula jävla bilder (skratt). Du vet när folk taggar en på Facebook och man måste untagga en massa. Jag hoppas bara att det inte ska påverka hur jag är.

Hur är du då?

- Öppen, glad och energisk tror jag allt att jag är. Tycker om att vara rolig och säger gärna saker som får folk att haja till, inte så PK alltid …

Gäller det även när du kommer till en inspelning i Liege och inte känner en kotte?

- Haha, nej då är jag nog rätt skygg och kanske till och med inställsam. Vill liksom få alla som jobbar att känna att de valt rätt. Men det där går nog över ganska snabbt.

Josefin Asplund

Namn: Maria Josefin Asplund

Ålder: 23 år, född 1991.

Filmer i urval: Cirkeln, Girl with the dragon tattoo, Call girl.

Utbildning: Drama och konst på Södra Latin, teater på Calle Flygare. Utbildar sig just nu till socionom.

Cirkeln

Första delen i Engelsfors-trilogin där övriga delar heter Eld och Nyckeln.

Cirkeln har sålts i över 150 000 ex och blir nu film i regi av Levan Akin som bland annat gjort tv-serien Äkta människor.

Böckerna är skrivna av Mats Strandberg och Sara Bergmark Elfgren.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.