På vinden till sin framlidne fars hus fann Jörn Donner tre bruna papplådor fyllda av dagböcker, brev och osorterade dokument. Fadern hade en önskan: att sonen skulle ta sig an detta material som han själv inte hunnit färdigställa, men som rörde hans ryskjudiske vän Alexander och vad som skedde honom och landet självt under det finska inbördeskriget. Blod är tunnare än vatten kallar Jörn Donner denna rekonstruktion av några liv och av ett stycke blodig finsk historia som den utspelade sig längs en gränsflod där Viborg ligger västerut och S:t Petersburg (Petrograd) i andra riktningen. (Jo, jag var tvungen leta på kartan efter gränsen vid Systerbäck och dessutom slå upp när Karelska näset tillhörde omväxlande Sverige, Finland, Ryssland, Finland och till slut Sovjetunionen. Finlands historia är komplicerad, kampen mellan röda och vita svår att reda ut).
LÄS MER: Fakta och finska familjemyter
Donner börjar berättelsen 29 april 1918 då Alexander flyr från Petrograd och bolsjevikerna till sin datja i Finland. Hans hus har tagits över av en främling, den finska Anna. Han släpps emellertid in. De två kommer att älska varandra. Runt deras kärlek: kriget, razzior, förhör, avrättningar, svält, men också en vardag. Hon arbetar, sköter allt. Han läser och skriver, håller sig undan. Donners text är svalt beskrivande, fylld av kunskap, variationsrik också, när repliker studsar mot varandra. Meningarna är ofta i presens, korta, som i dikten. Närvaron påtaglig.
Att leva sig in i en epok som ligger hundra år tillbaka är, som Donner skriver, inte lätt. Men han gör det i kraft av den skönlitteräre författare han är och den skarpögde resenären i länder och i historia han också varit – egenskaper som givit bredd åt hans rika produktion.
Vad Jörn Donner hämtat ur lådorna och vad han själv funnit i arkiv och böcker är oviktigt. Väsentligare är att romanen trovärdigt förenar en levande berättelse, om några individuella öden, deras nu och förflutna, med en skakande skildring av detta korta krig som också kallades frihetskriget.