Förstamajtågen må vara inställda rent fysiskt. Men i det populära onlinerollspelet "World of Warcraft" mobiliserar rödklädda orcher för att gå ut och demonstrera i Vänsterpartiets regi.
Förstamajtågen må vara inställda rent fysiskt. Men i det populära onlinerollspelet "World of Warcraft" mobiliserar rödklädda orcher för att gå ut och demonstrera i Vänsterpartiets regi. Bild: Arkivbild / TT

Jonas Sjöstedt: "Jag är inte orolig över sabotage i Wow"

Vänsterpartiet och MUF står återigen i strid under första maj - idag sker emellertid det politiska slaget i rollspelet World of warcraft.
– Jag är inte orolig över sabotage, säger Jonas Sjöstedt, som i eftermiddag ska hålla ett virtuellt tal.

ANNONS
|

Vi lever, på alla vis, i en brutalt digital tidsålder. Detta kan vara lent och ljuvt. Detta kan vara förvirrande och besvärligt. Ibland, särskilt under corona, kan det också vara en aning bisarrt.

Vänsterpartiets kommunalråd Daniel Bernmar är en fritänkande politiker, låt oss börja där. Den göteborgsbaserade politikern ska idag tala på första maj - genom sin spelkaraktär i World of Warcraft.

– Det började som ett aprilskämt från ungdomsförbundet i Umeå, menar Bernmar, som har spelat sedan 2005.

– Sen var det massa människor som tyckte att initiativet var roligt på riktigt, och någon hörde att jag spelade WoW, och så blev det såhär till slut.

ANNONS
Daniel Bernmar, V-politiker och World of warcraft-spelare.
Daniel Bernmar, V-politiker och World of warcraft-spelare. Bild: Olof Ohlsson

Skulle du säga att detta är ett effektivt sätt att få ut sitt politiska budskap på?

– Det är väl både effektivt, och inte effektivt, menar Bernmar som ska tala för alla spelare och politiska anhängare före Jonas Sjöstedt.

– För oss som är där är det framför allt ett sätt att visa att det är första maj, även fast vi inte kan organisera oss och fira som vanligt med anledning av corona.

"Synd att de inte har warmode på"

Allt detta må nu låta milt och hyggligt, som ett harmlöst åtagande - men Daniel Bernmar anar politiskt oväsen under eftermiddagen.

– Med stor säkerhet kommer en hel del muffare komma och störa, kanske kan de till och med sabotera, menar Daniel samtidigt som hans röstläge spänner till sig.

Daniel Bernmars avatar för det digitala förstamajtåget i spelvärlden Azeroth.
Daniel Bernmars avatar för det digitala förstamajtåget i spelvärlden Azeroth.

Och Moderata ungdomsförbundet har också, i en kvick och stridsmässigt imponerande replik, organiserat en motdemonstration. Initiativtagaren Douglas Thor, MUF:s distriktsordförande i Jönköping, menar dock att allting kommer gå hederligt till.

– Vi kommer samlas så många som möjligt nu, vi kommer ha lite ramsor - sen kommer vi ha med ett tal av Ulf Kristersson. Efter detta kommer vi röra oss mot vänsterns tåg, och följa efter dem och skrika ramsor, säger Thor.

ANNONS

När vänsterns tåg är framme vid sin slutdestination i spelvärlden, Orgrimmar, är det tänkt att Jonas Sjöstedt ska hålla ett tal för alla de vänstersympatisörer som tillströmmat. Också här kommer Douglas Thors okuvliga regemente av moderater att närvara.

– När Sjöstedts tal läses upp kommer vi att vända oss ifrån talaren, i en tyst motdemonstration, menar Thor.

Så det finns inte risk för handgemäng och andra våldsamheter?

– Tyvärr har de ju stängt av warmode, vilket gör att vi inte kan slåss mot varandra.

Hade du hoppats att det vore annorlunda?

– Förhoppningen är naturligtvis att de hade blivit så irriterade av vår närvaro att de hade satt på det igen - så vi hade kunnat kriga. Poängen i spelet är ju denna, att kriga.

Sjöstedt: "Vänster bygger upp, och högern river ner"

Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt tar oron över sabotage med ett filosofiskt jämnmod.

– Jag har ju sett att de ska ha en sorts motdemonstration, men allt kommer gå väldigt fredligt till från vår sida. Sen har det ju alltid varit såhär genom historien - arbetsrörelsen bygger upp någonting, sen försöker högern att riva ner samma sak. Så detta följer det historiska mönstret kan man säga.

Sjöstedt, som avslutar dagen med sitt tal vid klockan fyra, har själv en mycket begränsad relation till World of warcraft. På flera vis skulle den kunna beskrivas som obefintlig.

ANNONS

– Jag har faktiskt ingen relation alls, jag är helt av banan. Min medverkan blir att hålla ett tal till de som går i tåget i spelet, hur det går till rent tekniskt överlåter jag till de i Vänsterpartiet som kan.

Har du anpassat ditt tal till WoW-världen?

– Nej, det kommer ha samma vänsterinnehåll som vanligt på första maj. Jag tänker att även i World of Warcraft behöver man skaffa jobb, ha någonstans att bo med rimlig hyra och sådär. Jag kör på samma budskap här som i den vanliga världen - orcher behöver också en välfungerande välfärd.

Vilken karaktär ska du vara när du talar?

– Jag är lite osäker på det, jag har spelat in ett tal som ska framföras, men ungefär där tar mina kunskaper slut.

Skulle du kunna tänka dig att börja spela World of Warcraft, eller för den delen något annat, efter detta?

– Nej tyvärr, mitt spelintresse slutar strax bortom Tetris.

Du riskerar inte att förföras av rollspelsvärlden?

– Jag brukar åka på cosplay varje år. Det tycker jag är en helt fantastisk sagovärld. Och den gemenskap som finns där tycker jag är jättefin. Att den ger utrymme ur massa olika människor och deras lekfullhet och fantasi, ja jag är mer imponerad än känner att jag skulle kunna vara med själv.

ANNONS
comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS