Jonas Gardell kommer till Göteborg

I januari gör Jonas Gardell fyra framträdanden på Lisebergsteatern med showen “Man får inte leva om sitt liv. Det är det som är själva grejen!” som hade premiär i september. Men sedan tänker han inte turnera mer. Vad han ska göra i stället vet han inte riktigt. Kanske flyttar han till Holland.

ANNONS
|

Jonas Gardells nya show “Man får inte leva om sitt liv. Det är det som är själva grejen!” hade premiär i september i Stockholm. Nu meddelar han att han inte har ork till att turnera under våren – men gör fyra framträdanden mellan 24 och 27 januari på Lisebergsteatern.

– Det ska bli jätteroligt att framträda i Göteborg. Jag har under hela min karriär alltid spelat i och många gånger även haft premiären i Göteborg. Men sedan orkar jag verkligen inte turnera mer, säger Jonas Gardell.

Det blir förvisso en turné, med stopp på sex olika orter i höst förutom i Göteborg och en lång rad uppträdanden på Intiman i Stockholm. Men efter Göteborg tar det stopp.

ANNONS

– Jag vet att många fans förväntar sig att jag ska turnera i vår. Och jag har gjort det i 40 år. Nu är jag ganska slut både psykiskt och fysiskt. Jag kommer med både en roman och en föreställning förutom att mitt liv har varit lite upp och ner sista året.

Tidigare i år skilde sig Jonas Gardell och Mark Levengood, efter flera decennier tillsammans. Det rörde minst sagt upp starka känslor, då paret ansågs vara ”regnbågsvärldens kungapar”. Under hösten har Gardell släppt romanen “Fjollornas fest” och haft premiär för sin nya enmansshow – som i recensioner korats till de viktigaste han skrivit, något han är stolt och tacksam över.

– Jag har hållit på i 40 år, att folk fortfarande tycker att det jag gör är relevant blir jag väldigt glad över. Att de inte bara applåderar för att de här gamla skruttiga benen fortfarande rör på sig utan för att de tycker att jag har något att säga som är viktigt i dag.

Fyller 60 om två veckor

Showens namn, “Man får inte leva om sitt liv. Det är det som är själva grejen!” är ett citat ur Gardells romantrilogi ”Torka aldrig tårar utan handskar”. Jonas Gardell berättar att någon i publiken på Intiman sa att föreställningen var lite som att vara med i en sekt. Men mer om det vill han inte avslöja.

ANNONS

– Man kan förvänta sig en sprudlande glad herre i träningsoverall med flamingos och paljetter som berättar om livet på det roligaste sätt och sedan blir oerhört allvarlig eftersom livet är på allvar. Och vi lever i en tid där min skolgårdsmobbare har återuppväckts och ryckt åt sig makten. Det handlar om en äldre farbror som står på scenen och försvarar humanismen en sista gång.

En sista gång?

– Ja, typ. Det är ingen tack och farväl-föreställning, absolut inte. Men jag fyller 60 om två veckor och jag har hållit på i så många år. En av de saker jag har lovat mig själv när jag blir 60 är att jag ska göra saker annorlunda hädanefter.

– Vad det betyder vet jag inte. En av dem är att ingen har rätt att fråga längre. När journalister frågar vad som ska hända efter det här har jag numera rätt att säga ”snälla du, det har du ingenting att göra med”. Jag vet inte vad som händer sen. Jag kanske är död eller flyttar till Holland eller skriver en pjäs eller inte skriver mer alls. Det är oklart.

Showens turnédatum

“Man får inte leva om sitt liv. Det är det som är själva grejen!” hade premiär den 21 september i Stockholm.

Fram till 9 december spelas showen vid 25 tillfällen på Intiman i Stockholm.

Under hösten blir det även föreställningar på dessa orter:

20/10: Jönköping, Spira

21/10: Växjö Konserthus

26/10: Karlstad, Scalateatern

27/10: Karlstad, Scalateatern

28/10: Karlstad, Scalateatern

3/11: Örebro Konserthus

4/11: Västerås Konserthus

5/11: Norrköping, Stora Teatern

Speldatum Göteborg:

24/1: Göteborg, Lisebergsteatern

25/1: Göteborg, Lisebergsteatern

26/1: Göteborg, Lisebergsteatern

27/1: Göteborg, Lisebergsteatern

Biljetter till Göteborgsshowerna släpps onsdag 11/10 klockan 10.00.

Läs mer på GP Kultur:

LÄS MER:Recension: ”Fjollornas fest” av Jonas Gardell

LÄS MER:Gardell och Levengood har skiljt sig

LÄS MER:Jonas Gardell om Mark Levengood och ”Fjollornas fest”

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS