”Jesus Christ Superstar” med Peter Jöback och Ola Salo till Göteborg

Den brittiska rockoperan ”Jesus Christ Superstar” får nytt liv i en turnerande musikalsatsning som kommer till Göteborg i vår. I huvudrollerna ser vi Peter Jöback som Jesus och Ola Salo som Judas.
– Vår ambition är att göra världens bästa uppsättning av ”Jesus Christ Superstar”, säger Peter Jöback.

ANNONS

Redan när Peter Jöback fick sitt stora genombrott som Robert i Benny Anderssons och Björn Ulvaeus musikal ”Kristina från Duvemåla” 1995 fanns en ung Ola Salo i kulisserna. Han var nämligen Jöbacks inhoppare.

– En gång slog jag ut en tand på gymmet och de ville flyga in Ola med helikopter, men sen lagade de tanden så det behövdes inte, säger Peter Jöback.

LÄS MER:Lloyd Webber ställer in musikal i London

– Peter var redan en etablerad musikalstjärna då, men det var mitt första stora jobb. Det slutade med att Peter var så himla frisk att jag bara fick hoppa in kanske tre gånger på ett och ett halvt år, säger Ola Salo.

ANNONS

Sedan dess har de följt varandra och sett respektive karriärer utvecklas på olika håll. Drömmen om att jobba tillsammans i ”Jesus Christ Superstar” har många år på nacken.

– Varje gång vi sågs ute på klubb eller fest pratade vi om att vi ville göra ”Jesus Christ Superstar” ihop. Så när jag fick ett erbjudande om att sätta upp den på Malmö opera 2008 ringde jag Peter direkt, säger Ola Salo.

Upptäckte musikalen som tonåring

Men då blev det inget. Det gick helt enkelt inte ihop med Peter Jöbacks schema och det slutade med att Ola Salo spelade rollen som Jesus under flera år. Det skulle dröja tills nu innan stjärnorna stod rätt, när Peter Jöback plötsligt fick frågan av United Stage.

LÄS MER:Peter Jöback släpper självbiografi

– Jag tänkte direkt: det måste det vara Ola och jag. Det var förutsättningen för att göra det. Dessutom är ”Jesus Christ Superstar” ett musikteaterverk som är anpassat att göra på en arena. Den är så storslagen, säger Peter Jöback.

Fakta: ”Jesus Christ Superstar"

  • "Jesus Christ Superstar" är en rockopera som skrevs 1970 av Andrew Lloyd Webber och Tim Rice.
  • Nu sätts musikalen upp i Sverige, med premiär i februari. Den kommer att turnera mellan arenor i landet under våren 2022.
  • Den 11 och 12 mars kommer ”Jesus Christ Superstar" till Göteborg och Scandinavium.
  • Den aktuella uppsättningen regisseras av Fredrik "Benke" Rydman.
  • Biljettsläpp 27 augusti kl 10.00 via ticketmaster.

Nu är rollerna alltså ombytta, i alla fall för Ola Salo som lämnar över rollen som Jesus till Peter Jöback för att själv spela Judas.

– Det känns som en stor utmaning. Det är en väldigt krävande och spännande roll. När jag upptäckte verket i tonåren såg jag mig själv i högre grad som Judas än som Jesus faktiskt. Att få göra detta med Peter är en dröm som går i uppfyllelse, säger Ola Salo.

ANNONS

LÄS MER:The Ark: Man får vara ödmjuk inför läget

Maffigt och magiskt

Regissör blir Fredrik ”Benke” Rydman, som har gjort det till sitt signum att ta sig an klassiska verk på ett avantgardistiskt sätt med stor framgång, nu senast i musikalen ”Oliver” på Göteborgsoperan.

LÄS MER:Ola Salo är livrädd för att vara tråkig

– Vi gillar Benke väldigt mycket, det känns som att det verkligen kan bli något magiskt och speciellt. Vi har fortfarande allting framför oss, men ambitionen vi har är att göra världens bästa uppsättning av ”Jesus Christ superstar”, säger Peter Jöback.

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS