Jeanette Gustafsdotter (S): ”Jag är konkret som människa”

Kulturministern Jeanette Gustafsdotter (S) har kritiserats för att vara otydlig och för att ge vaga svar på besvärliga kulturpolitiska frågor. Men själv anser hon inte att hon är svepande.
– Jag kan lova dig att jag är konkret som människa, säger hon.

ANNONS
|

”Politik – kamrater – det är att vilja. Socialdemokratisk politik det är att vilja förändringen därför att förändringen ger löften om förbättring, näring åt fantasi och handlingskraft, stimulans åt drömmar och visioner.”

Så inledde Olof Palme ett tal i maj 1964. Ord som kommit att bli bevingade – ”politik är att vilja”.

I valtider är just viljan i fokus. Vad vill politikerna som nu söker väljarnas förtroende? Olof Palmes partikollega, kulturministern Jeanette Gustafsdotter (S), har tidigare kritiserats för att vara otydlig på den punkten. Det hela började i februari i år, åtta veckor in i den nya ministerrollen, då hon intervjuades av dramatikern och kulturskribenten Stina Oscarsson i SvD (10/2). Gustafsdotter svarade stundtals vagt på frågor som om det är rätt att riva ner statyer som kan vara kränkande eller hur man från politiskt håll hanterat corona-demonstrationer. Kritiken lät inte vänta på sig.

ANNONS

Men själv anser inte kulturministern att hon är svepande.

– Jag kan lova dig att jag är konkret som människa och det tänker jag fortsätta att vara. Men när det gäller kultur är det ändå väldigt viktigt att vi har armlängds avstånd-principen. Den kan ibland uppfattas som att man är svepande, men att vi ska ha en konkret kulturpolitik, det är utan tvekan så.

Kulturminister Jeanette Gustafsdotter (S) i Konstmuseets pampig arkad.
Kulturminister Jeanette Gustafsdotter (S) i Konstmuseets pampig arkad. Bild: Paul Wennerholm

När GP nu, ett halvår senare, frågar om det finns någon konkret fråga som hon brinner extra för svarar hon övertygat ja. Men hur tydlig hon faktiskt är får nog var och en bedöma.

För hon väljer inte att lyfta ordningsvakter på bibliotek, nya regler för arkitektur eller ökade medel till Statens konstråd. Jeanette Gustafsdotters viktigaste, konkreta valfråga är att kulturen ska vara jämlik.

– Är det någonting jag som socialdemokratisk minister kommer att göra, om vi får fortsätta nu med kulturpolitiken, är det att omedelbart sjösätta en stor översyn av kulturen ur ett jämlikhetsperspektiv.

Jeanette Gustafsdotter

Född: i Göteborg 1965.

Uppvuxen: i Furulund i Kävlinge kommun.

Bor: i Stockholm.

Familj: sambo och två barn från ett tidigare äktenskap

Karriär: utbildad journalist och jurist, specialiserad inom medierätt, och blev 2020 VD för TU (Tidningsutgivarna). Har senast arbetat som generalsekreterare för riksförbundet Sveriges museer. Tillträdde som kulturminister 30 november 2021.

Jeanette Gustafsdotter upprepar att "kulturen ska vara till för alla” och säger att det i dag finns skillnader mellan rikare och fattigare kommuner. Här lyfter hon också ett praktiskt exempel, nämligen att vissa barn inte har råd med kulturskolan.

ANNONS

– Så för oss är det väldigt viktigt att vi fortsätter stärka kulturskolan. Det vill säga se till att det kommer medel även från statligt håll. Och att det inte skärs ner. Det är jämlik kultur.

Så om man hör av sig till er om ett år, och ni sitter kvar vid makten, då kommer kulturskolan ha mer pengar?

– Men du vet precis som jag att vi befinner oss i en väldigt tuff tid. Är det något vi behöver nu är det politiker som tar ansvar för utgifterna, men däremot kan jag garantera att vi kommer att tillsätta den här översynen av kulturen ur ett jämlikhetsperspektiv.

På plats vid Götaplatsen träffade Jeanette Gustafsdotter (S) också Britta Söderqvist, chef över Göteborgs museer. Söderqvist har bråda dagar framför sig med Sjöfartsmuseet akvariet under renovering, samt en stor planerad tillbyggnad av Göteborgs konstmuseum och en flytt av Göteborgs konsthall.
På plats vid Götaplatsen träffade Jeanette Gustafsdotter (S) också Britta Söderqvist, chef över Göteborgs museer. Söderqvist har bråda dagar framför sig med Sjöfartsmuseet akvariet under renovering, samt en stor planerad tillbyggnad av Göteborgs konstmuseum och en flytt av Göteborgs konsthall. Bild: Paul Wennerholm

Under intervjun återkommer Jeanette Gustafsdotter till just översyn, kunskap och utredningar som svar på flera frågor. Att Stockholm har så många statliga museer medan Göteborg bara har ett enda skulle exempelvis kunna ingå i den kommande översynen.

Även när det gäller nya regler för mediestöd lutar sig Jeanette Gustafsdotter mot en utredning. I det här fallet en som blev klar under sommaren. Där väntar hon nu bara in remissvar innan hon kan dela med sig av sina åsikter.

Men i vilken utsträckning bör en politiker invänta utredningar? Politiker är förtroendevalda för att fatta beslut, oberoende om det rör bidrag till religiösa föreningar, privatisering av operahus eller gratis inträde till museer. Om politikern fattar dåliga beslut ska väljarna utkräva ansvar på valdagen. Men det gäller inte de experter och sakkunniga som ligger bakom utredningen.

ANNONS

Är det klokt att lägga mycket i händerna på tjänstepersoner?

– Jag ska säga precis som det är. Jag tycker att utredningar är ytterst viktigt. Det ger oss nycklarna framåt. Tjänstepersoner är experter, och det här är inget de gör själva, utan man har någon som är utredningsansvarig. De pratar väldigt brett med branschen. Och är det någonting som vi politiker ska göra är det att lyssna. Därefter jobbar oberoende utredare för att lägga fram en utredning. Sen ska det tillbaka till branschen och det blir remissvar. Därefter tittar vi på det.

LÄS MER:Så vill politikerna minska oron på biblioteken

LÄS MER:Konsthallen måste flytta – kan bli hemlös i fem år

LÄS MER:Billigare att spela in film i Sverige

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv. För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS