Jean-Claude Arnault döms till två års fängelse.
Jean-Claude Arnault döms till två års fängelse. Bild: Janerik Henriksson/TT

Jean-Claude Arnault döms till fängelse

Jean-Claude Arnault döms för ett fall av våldtäkt, meddelar Stockholms tingsrätt. Påföljden blir två års fängelse. Arnault frias samtidigt från ytterligare en våldtäkt som han stått åtalad för.

ANNONS
LocationStockholm|
|

Brotten anmäldes av en kvinna som enligt åtalet har blivit utsatt för våldtäkter av Jean-Claude Arnault vid två tillfällen under höst och vinter 2011.Efter avslutad rättegång häktades den så kallade kulturprofilen, en ovanlig åtgärd så sent i processen. I sitt beslut att häkta mannen hänvisade tingsrätten bara till ett fall av våldtäkt.

När Stockholms tingsrätt nu meddelar sin dom framgår att Jean-Claude Arnault döms för ett fall av våldtäkt, och frias för ett annat fall. Påföljden blir två års fängelse. Arnault ska också betala skadestånd till kvinnan.

"Rätten har gjort en noggrann värdering av bevisen och rättens slutats är att bevisen räcker för att fälla den tilltalade för en av de händelser som åklagaren har väckt åtal om", säger domaren Gudrun Antemar i ett pressmeddelande.

ANNONS

Rätten bestod av Antemar samt tre nämndeman och den var enig i sin bedömning.

Kommer överklaga

Efter häktningen föreföll Arnaults advokat Björn Hurtig utgå från att rätten skulle fälla hans klient:

- Men vi viker inte ner oss. Om det skulle bli en fällande dom så kommer vi att överklaga, sade han då.

Det finns ingen teknisk bevisning i målet och de vittnen som har hörts i rätten har själva inte bevittnat några övergrepp, utan fått dem återgivna av den utsatta kvinnan.

Viktig anteckning

Skillnaden mellan bevisningen i de två fallen av våldtäkt är att kvinnan berättade om det första övergreppet för sin terapeut, som i sin tur gjorde en anteckning om det i kvinnans journal.

Den så kallade kulturprofilens övergrepp uppmärksammades först i en granskning i Dagens Nyheter där 18 kvinnor berättade hur han utsatt dem för ofredanden och våldtäkter. Mannen har kopplingar till Svenska Akademien och granskningen kastade institutionen in i en djup kris som hittills har lett till att flera av dess ledamöter har lämnat arbetet i Akademien.

ANNONS