Jazzklubben Nefertiti har begärts i konkurs

Bolaget bakom anrika jazzklubben Nefertiti har ansökt om konkurs med 1,4 miljoner i skulder. Men medlemsföreningen Nefertiti vill fortsätta.
– Vi är lika självklara för Göteborg som spårvagnar och varvskranar, säger ordföranden Lars Lidaräng.

ANNONS
|

Under söndagen kom det väntade beskedet till jazzklubben Nefertitis drygt 700 medlemmar: dotterbolaget Nefertiti AB begärts i konkurs efter beslut i styrelsen.

– När vi tappade alla intäkter tog det en månad och sedan var det rökt, konstaterar Lars Lidaräng, som är ordförande för såväl föreningen som bolaget Nefertiti.

LÄS MER:Han blir ny verksamhetschef för Nefertiti

– Jag har legat på kulturdepartementet om de utlovade stödpengarna, men det finns inte en chans att de skulle kunna komma så snabbt som vi behöver. Sedan har jag haft diskussioner även med Higab, säger han.

Nefertiti AB är alltså bolaget som driver den affärsmässiga verksamheten, medan föreningen Nefertiti och dess medlemmar som äger varumärket.

ANNONS

LÄS MER:Nefertiti reser sig ur konflikterna

– Föreningen ska ha årsmöte i maj och jag upplever att engagemanget från medlemmarna är stort. Jag känner själv ett jävlar anamma och är helt inställd på att vi ska fortsatta ge göteborgarna levande jazzmusik i världsklass, säger Lars Lidaräng.

Vill fokusera på kärnverksamheten

Lidaräng menar dock att verksamheten behöver omstruktureras och vill att Nefertiti ska fokusera på det han anser vara föreningens kärnverksamhet - jazzkonserter.

– Det är inget fel på verksamheten och det finns en efterfrågan. Dock måste vi se över lönsamheten, det går inte bara att köra på som vanligt.

Kommer ni vara kvar i samma lokal i framtiden?

– Vi tittar brett och diskuterar med Higab. Vår hyra har ökat markant de senaste åren, hela vårt kommunal bidrag går till hyra. Lokalen är klassisk med mycket inneboende nostalgi, men sett till lönsamheten är den ibland lite för liten.

Texten har tillfogats en rättelse: Tidigare stod det att skulden var på 800 000 kronor och att det huvudsakligen utgjordes av hyra till det kommunala fastighetsbolaget Higab, skatteinbetalningar och ett mindre antal musiker. Skulden är enligt konkursansökan på 1,4 miljoner kronor och Higab har inga fodringar på Nefertiti, även om de den 7/4 inte har fått in hyran för april.

ANNONS
ANNONS