Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Jakob Karlberg – en sommarplåga

Äntligen har Jakob Karlberg från Alingsås träffat rätt. Efter en kort karriär som rockabillygitarrist och en ännu kortare som Idoldeltagare kan 20-åringen nu stå bakom årets svenska sommarhit. Fan va bra.

Avicii. Rihanna. David Guetta. Jakob Karlberg.

Se där några av de artister som snurrar mest i Sveriges Radio just nu. Sedan tre veckor ligger nämligen 20-åringen från Alingsås på P3:s A-lista. Det betyder att Jakob Karlbergs sommarsingel Fan va bra spelas minst två gånger om dagen i landets viktigaste musikkanal. Dessutom är den "smash hit" på NRJ, strömmas dygnet runt på Spotify och har enligt skivbolaget nyligen sålt guld (även om ingen längre förstår hur man räknar).

- Det känns helt osannolikt! Nästan lite sjukt, skrattar Jakob Karlberg på tillfälligt besök i Göteborg från Stockholm, där han bor sedan två år.

Annars är Jakob Karlberg uppvuxen i Alingsås där han började trumma som sjuåring och bytte till gitarr när han var tio. På olika sätt har musiken alltid funnits där, och den observante GP-läsaren känner kanske igen hans namn. 2009 var Jakob med i Musik Direkt, 2010 i GP Scen och 2011 gick han till slutaudition i Idol. Samma år släppte han även en rockabillyplatta med Sixten and the Cupcakes, inspelad i legendariska Atlantisstudion i Stockholm.

Nu är den amerikanska 50-talsrocken utbytt mot klassiskt skuren popmusik på svenska.

Även om det har gått rasande snabbt sedan Sonys talangscout Petter Eriksson i vintras hörde av sig på Facebook efter att ha fastnat för Jakobs fina covers på Youtube (missa inte hans version av Aviciis Wake me up) är det alltså ingen musikalisk duvunge som är på väg att kläckas. Tvärt om. Jakob Karlberg är en 20-åring som vet vad han vill.

- Jag älskar svensk popmusik och har lyssnat mycket på Ted Gärdestad, Jakob Hellman och Gyllene Tider. Jag tror och hoppas att det hörs.

Jakobs första solosingel Fan va bra är mycket riktigt en typisk sommarlåt som brett leende och med byxorna uppkavlade en bit över anklarna tar plats bredvid Thomas Stenströms och Oskar Linnros svängigaste stunder.

- Jag har drömt om att bli rockstjärna sedan jag var liten. Att det äntligen börjat röra på sig känns ... bra. Jag är redo.

Fotnot: En sommarplåga är inom populärmusiken en låt som åtnjuter stor popularitet under sommaren och som sedan försvinner ur rampljuset. Källa: Wikipedia.

Fakta: Jakob Karlberg

Ålder: 20 år.

Uppvuxen: Alingsås.

Bor: Stockholm.

Aktuell med: Sommarhiten Fan va bra, skriven av Jakob Karlberg ihop med Simon Strömstedt och låtskrivarduon Kretsen (David Landolf & Noël Svahn).

Bakgrund: Tog sig till Idols slutaudition 2011, spelat rockabilly med Sixten and the Cupcakes, signade med Sony i våras och släpper troligen en ny singel i slutet av sommaren.

Övrigt: Har gått i samma klass som Moa Lignell Fakta: Jakob Karlberg

Mer sommarlåtar:

Plågan som kan förgylla sommaren

Sommarplågor vi minns

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.