J K Rowling kritiseras för bok om seriemördande transvestit

Harry Potter-författaren anklagas för att sprida fördomar om transpersoner i samband med en ny spänningsroman.

ANNONS
|

Efter en tidig recension i brittiska tidningen The Telegraph kritiseras återigen Harry Potter-författaren J K Rowling för sin syn på transpersoner.

Enligt recensionen handlar den nya spänningsromanen ”Troubled blood”, utgiven under Rowlings pseudonym Robert Galbraith, om politikern Margot Bamboroughs försvinnande 1974.

LÄS MER:Ny ilska mot Rowling - liknar hormonbehandling vid ”omvändnings-terapi”

LÄS MER:Fansen tar J K Rowlings värld ifrån henne

I boken har Bamboroughs fallit offer för en gärningsman som författaren beskriver som en ”seriemördande transvestit”. Trots att boken ännu inte nått boklådor och läsare har The Telegraphs recension väckt stor uppmärksamhet och Rowlings kritiseras för sin hållning i transfrågor.

J K Rowlings var i blåsväder redan tidigare i somras efter att ha uttryckt sig på ett sätt som många uppfattade som transfobiskt. Skribenten Charlotte Glymer påpekade på Twitter under måndagen att Rowling sedan dess undvikit att försöka utbilda sig i frågan.

ANNONS

”LBTQ-organisationer har vid upprepade tillfällen erbjudit sig att träffa J K Rowling för diskussion”, menar Clymer.

Tidningen The Independent har sökt representanter för J K Rowling för en kommentar på den nya kritiken, men de har avböjt.

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

ANNONS