Israels ambassadör kritiserar Dadgostars Eurovision-inlägg

Vänsterpartiets Nooshi Dadgostar vill att Israel portas från Eurovision, efter landets attacker mot Gaza. Det ogillas av Israels ambassadör i Sverige – samtidigt som hans kollegor i Storbritannien kritiserar den brittiska Eurovisionkandidatens Palestinastöd.
– Att bojkotta ett land från att tävla är som att ge rätt åt terroristerna, säger Israels Sverigeambassadör Ziv Nevo Kulman till GP.

ANNONS
|

I maj kommer 37 länder och låtar göra upp i årets upplaga av Eurovision song contest. Spelplatsen är Sverige och Malmö, sedan Loreen tog hem vinsten i förra årets tävling.

På grund av kriget mellan Israel och Hamas är årets tävling redan en tvistefråga, flera månader innan att festivalen äger rum.

Den 10 januari krävde 1 300 finländska artister att Israel ska stoppas från Eurovision. Om Israel ändå får delta vill de att finländska public service-kanalen Yle ska bojkotta tävlingen. I sociala medier har flera aktivister manat till bojkott av Eurovision om Israel tillåts delta, enligt Sydsvenskan.

ANNONS

Den åsikten hyser även Vänsterpartiets ledare Nooshi Dadgostar, som i en intervju med Aftonbladet menar att ”Israel bedriver ett aggressivt krig mot barn och deras föräldrar och är nu åtalade för folkmord och det finns mycket som tyder på att de begår krigsbrott just nu”.

– Tiotusentals människor har blivit dödade. Det är inte rätt signal att skicka att Sverige ger plats på scen till en sådan stat, säger Nooshi Dadgostar till Aftonbladet.

Ambassadör: Bojkott är att ge terrorister rätt

Israels Sverigeambassadör Ziv Nevo Kulman är kritisk till Nooshi Dadgostars uttalande. Han menar att man ska försöka hålla politiken utanför Eurovision så gott det går.

– Tävlingen handlar också om demokratiska värderingar och om hur fri public service är en del av en hälsosam demokrati. Därför är Israel väldigt stolta över att få delta i Eurovision. Vi har varit med i över 50 år och har bidragit mycket till inkludering och tolerans inom tävlingen, som när Dana International som första transperson vann tävlingen 1998, säger Ziv Nevo Kulman.

Han påminner om att även Israel har utsatts för terroristattacker och att det är mycket lidande för befolkningarna i både Israel och Palestina.

– Jag tycker inte att arrangörerna för Eurovision ska gå in och ta parti för någon sida. Eurovision ska inte vara politiskt. Att bojkotta ett land från att tävla är som att ge rätt åt terroristerna.

ANNONS

Kan du förstå kritiken mot att låta Israel delta?

– Nej, absolut inte. Vi måste kunna hålla politiken utanför tävlingen. Eurovision handlar om att hylla musik och fri public service-television. Vi borde fokusera på det som förenar oss snarare än det som delar oss.

Den inställningen verkar inte gälla Ziv Nevo Kulmans kollegor på israeliska ambassaden i London, som protesterat mot Storbritanniens val av tävlande. Den brittiske artisten Olly Alexander har nämligen skrivit under ett protestbrev som bland annat utmålar Israel som en ”apartheidregim” och menar att landet utför en etnisk rensning i Gaza.

Israels ambassad i London kritiserade Olly Alexander på X, och sa i en kommentar till tidningen Telegraph att ”BBC misslyckats i sitt moraliska ansvar att upprätthålla opartiskhet”, samt att valet av Alexander som tävlande efter hans ”avhumaniserande språkbruk om israeler” är djupt bekymrande.

Polisen: ”Malmö är som världen i miniatyr”

Stämningen lär alltså vara upptrissad när Eurovisioncirkusen rullar in i Malmö, en stad som sett stora slitningar sedan Hamas terrorattacker den 7 oktober och Israels följande krig mot Gaza. Bland annat har lärare i Malmös skolor vittnat om hur konflikten spridit sig till klassrummen.

Polisområde Malmös presstalesperson Nils Norling kan inte berätta vilka säkerhetsåtgärder polisen vidtar, men säger att deras ambition är att både själva festivalen och kringarrangemangen ska ”genomföras på ett tryggt och säkert sätt”.

ANNONS

– Man kan säga att Malmö är som världen i miniatyr. När någonting stort händer runtom i världen så får det alltid stora effekter i Malmö. Med det sagt så har den här konflikten funnits i Malmöpolisens medvetande sedan oktober och det är någonting som vi jobbar med varje dag. Vid behov har vi haft fast bevakning vid synagogan. Allt det här arbetet sker i tät dialog med judiska församlingen i Malmö. Men vi ser inte i dag att det kriget mellan Israel och Hamas skulle hota evenemanget, säger Nils Norling.

Säkerheten på arenan SVT:s ansvar

I planeringsarbetet ingår att hålla koll på omvärldsläget för att uppmärksamma eventuella hotbilder. Polisen ansvarar för säkerheten utanför arenan – på insidan är det arrangörerna Malmö stad och SVT som ska se till att artister och publik är trygga.

– Det som händer på arenan är arrangörernas ansvar, och där har de egna vakter. Men vi har såklart ett tätt samarbete, säger Nils Norling.

Vidare berättar Norling att polisens primära fokus är att se till så att de är tillräckligt bemannade under arrangemanget. Huruvida poliserna själva är personligt påverkade eller har åsikter om kriget i Gaza är inget man lägger sig i.

– Vi har inga register över våra anställdas särskilda intressen eller politiska läggningar. Det enda vi har koll på är bisysslor och andra inkomstkällor. Poliser är människor, men vi har inga tankar om att någons yrkesutövning skulle påverkas av hens personliga övertygelser, säger Nils Norling.

ANNONS

Eurovision song contest och politiken

Eurovision song contest 2024 hålls i Malmö den 7–11 maj.

I nuläget är 37 länder deltagare i tävlingen, men Israels medverkan har ifrågasatts på vissa håll på grund av kriget i Gaza.

Det är inte första gången som Eurovision blir politiskt. År 1975, när Sverige för första gången var värdland, anordnade den progressiva musikrörelsen Alternativfestivalen som en protest mot att tävlingen blivit för kommersiell.

Under 2000-talet har det varit Ryssland som direkt eller indirekt skakat om tävlingen. År 2009 drog sig Georgien ur tävlingen, då deras låt ”We don’t wanna put in” ansågs för politisk – landet befann sig vid tillfället i konflikt med Ryssland om det georgiska området Sydossetien.

2022 uteslöts både Ryssland och Belarus från Eurovision på grund av Rysslands invasion av Ukraina. Belarus hade portats redan året innan då EBU vände sig mot hur landets regering förföljt regimkritiker.

LÄS MER:Vänsterns Nooshi Dadgostar: ”Stoppa Israel i Eurovision”

LÄS MER:1 300 finländska musiker: Stoppa Israel i ESC

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS