Fateme Ekhtesari och Mehdi Mousavi
Fateme Ekhtesari och Mehdi Mousavi

Iranska poeter dömda till 99 piskrapp och fängelse

ANNONS
|

– Jag är förtvivlad, det här är fruktansvärt, säger Linn Hansén, konstnärlig ledare för Göteborgs poesifestival som i går kväll fick beskedet från gemensamma vänner att poeterna nu fängslats.

Domen ska, enligt Hansén, ha utfärdats redan den 22 juni – det vill säga innan den avslutande rättegången – men delgav alltså de båda poeterna först nu. De döms för blasfemi, brott mot den islamiska regimen samt osedlighet.

– Egentligen är det sin litterära verksamhet de döms för. För att de skulle ha uttryckt sig kritiskt mot den iranska staten i sina texter, säger Linn Hansén som själv är poet och den som översatt Fateme Ekhtesaris dikter till svenska.

ANNONS

Fateme Ekhtesari, född 1986, är i egenskap av feministisk aktivist som regelbundet publicerat regimkritiska dikter på nätet, sedan flera år övervakad av den iranska staten. Tillsammans med Mehdi Mousavi representerar hon en ny postmodern poetisk riktning. De är vänner och har publicerat texter i samma litterära sammanhang.

Våren 2013 arbetade Linn Hansén och Fateme Ekhtesari tillsammans i Teheran med översättningen av Fatemes verk. Senare samma år blev hon inbjuden till Göteborg poesifestival där sex svenska poeter översatte sex persiska poeter till svenska, lyrik som publicerats i den nordiska kulturtidskriften Kritiker. Fateme Ekhtesari framträdde i samband med besöket också i Stockholm.

I december 2013 greps hon och Mehdi Mousavi på flygpatsen när de skulle resa till Turkiet, och sattes i det ökända Evin-fängelset i Teheran. Först efter internationella påtryckningar från bland annat Författarförbundet och Svenska PEN släpptes de mot borgen. Sedan dess har de stått under bevakning och då och då kallats till förhör.

Myndigheterna har tidigare reagerat negativt på att Fateme Ekhtesari uppsökt en fotbollsarena klädd som pojke enbart för att få lov att se matchen Iran - Sydkorea. Samt att den persiske rapparen Shahin Najafi, som lever i exil i Tyskland, använt båda de nu dömda poeternas dikter i sina låttexter.

ANNONS

– Den här typen av censur sker kontinuerligt i Iran, där myndigheterna fängslar och torterar människor som utrycker sig politiskt i sin konst, säger Linn Hansén.

– Det är ett extremt effektivt sätt att skrämma människor.

ANNONS