Inget väskförbud på Pustervik –polisen gör förtydliganden

Första november införde polisen väskförbud på större arrangemang. Sedan dess har frågorna hopat sig. På torsdagen gick myndigheten därför ut med uppdaterad information.
– Även om det har rått förvirring så känns det nu som att frågan hanteras bra både av arrangörer och publiken, säger Joppe Pihlgren på Svensk live.

ANNONS
|

Med anledning av den ökade terrorhotnivån i Sverige har ansvariga på polismyndigheten beslutat att införa väskförbud på större arrangemang. Förbudet som trädde i kraft den första november har skapat stor förvirring. Arrangörer och besökare har svävat i ovisshet hur förbudet är tänkt att tillämpas, och vad som räknas som ett ”större arrangemang.”

16 november valde polisen att lägga ut mer information på sin hemsida, under rubriken ”Uppdaterad information om väskförbud”. Inte heller där är det uppenbart vad som menas med ett ”större arrangemang”.

”Det finns ingen uttalad gräns för antal deltagare utan polisen gör en individuell prövning i samband med att arrangören kommer in med en ansökan eller anmälan till polisen.” skriver myndigheten.

ANNONS

Väskförbudet gäller inte Pustervik

Ansvariga för Pustervik vid Järntorget har i alla fall fått besked om att väskförbudet inte gäller dem.

– Vi bedöms antagligen vara för små, så för oss har det här blivit en ganska odramatisk historia, säger Daniel Levin, vd för Pustervik.

Klubben väljer ändå frivilligt att säga nej till ryggsäckar och andra otympliga väskor.

– Vi är inte överdrivet förtjusta över att folk har med sig stora väskor överhuvudtaget, förklarar Daniel Levin.

Joppe Pihlgren, verksamhetsledare på Svensk live, som samlar arrangörer av livemusik, är inne på samma spår.

– Många av våra arrangörer har redan infört olika väskförbud, för att de tänker på säkerheten och tycker att det är vettigt.

När polisens väskförbud införts strömmade frågorna in till organisationen Svensk live från olika arrangörer.

– Det är väl klart att när det kommer nya regler blir det stökigt. Men nu tycker vi på det stora hela taget att det flyter på. Även om det har rått förvirring så känns det nu som att frågan hanteras bra både av arrangörer och publiken.

Plånböcker och necessärer får tas med – i fickan

Vissa undantag kan göras från förbudet: Skötväskor får föras in – om innehållet först kontrolleras på plats. Samma sak gäller väskor som behövs av medicinska skäl. Där är det upp till arrangören att definiera vad som menas med det.

ANNONS

”Plånböcker och mindre necessärer som får plats i fickan omfattas inte heller av väskförbudet” meddelar nu polisen.

Journalister i tjänst undantas också, och kommer även i framtiden att kunna föra med sig väskor med utrustning in på konserter, idrottsarenor med mera.

Mindre väskor kan komma att tillåtas

En nyhet är att väskor som understiger ett specificerat mått (höjd 40 x 40 x 20 centimeter) i vissa fall kan tillåtas – om polisen gör den bedömningen när de villkorar ett tillstånd eller anmälningsbevis. Det framgår av ett mejl från Irene Sokolow, på Nationellt mediecenter inom polisen.

Omständigheterna för respektive arrangemang kommer att få avgöra villkoren – och ibland kommer inte väskförbud att anses nödvändigt.

Enligt mejlet kan polisen också, för vissa typer av arrangemang, göra bedömningen att det är tillåtet att ta med väskor oavsett storlek – exempelvis vid demonstrationer.

LÄS MER:Väskförbudet – detta gäller på Göteborgs arenor och scener

LÄS MER:Väskförbudet: Det här gäller på Frölunda mot Modo

LÄS MER:Väskförbudet: Det här gäller

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS