Lis Hellström Sveingson: Inga Landgré (1927-2023)

Inga Landgré har avlidit i en ålder av 95 år. GP:s kritiker Lis Hellström Sveningson minns en generös skådespelerska med stor erfarenhet och närvaro, men som aldrig stod i vägen för sina roller.

ANNONS
|

Inga Landgré hörde till de skådespelare som alltid har funnits i min värld. Nu är hon död, hon blev 95 år. Den ansenliga åldern och hennes gedigna cv förklarar min, och säkert många andras, upplevelse. Jag undrar om hon själv kunde hålla räkningen på alla roller hon har bidragit med på teaterscenerna, i filmer och på tv.

De pigga, uppmärksamma ögonen och den välmodulerade rösten var utmärkande för hennes närvaro

Utbildningen på Calle Flygares Teaterskola i Stockholm under tidiga 1940-talet lade grunden, men mycket av det Inga Landgré utstrålade i sitt arbete fanns säkert i hennes egen person. De pigga, uppmärksamma ögonen och den välmodulerade rösten var utmärkande för hennes närvaro. Och intresset för det fysiska uttrycket, inte minst lusten till dans, gav den lätta rörligheten i hennes gestalt.

ANNONS

Redan som 16-årig elev fick hon sin första filmroll, i "Ordet" efter Kaj Munks pjäs och i Gustaf Molanders regi. Hon provfilmade för Victor Sjöström, hamnade alltså mitt in bland storheterna från början.

Ingmar Bergman fångade också upp begåvningen i "Kris" 1946. Och hennes gestaltning av riddarens hustru i "Det sjunde inseglet" brukar framhållas. Men Inga Landgrés karriär var så mycket mer.

På scenen debuterade hon på Blancheteatern 1944 och hon arbetade på flera stadsteatrar; i Uppsala, Norrköping-Linköping och, framför allt, på Stockholms stadsteater, där hon också hörde till kärnan kring Suzanne Osten på Unga Klara. Efter millennieskiftet sågs hon även på Dramaten. Lars Noréns "Stilla liv" (2017) blev den sista uppgiften där.

Inga Landgré spelade klassiker och nyskrivet, komedier och tragedier. Allt med samma ärliga insats

Genrerna höll samma bredd, Inga Landgré spelade klassiker och nyskrivet, komedier och tragedier. Allt med samma ärliga insats, oavsett rollens omfattning. Hon var en ensemblemedlem, på scen och framför kameran, genom generationerna. De första åren dominerade rollerna som flickor och unga kvinnor. Åldrarna och djupen växte i takt med skådespelerskan själv, men hon stod som person aldrig i vägen för rollen.

Hon höll sitt yrke högt och lämnade privatlivet utanför, sågs sällan i kändispressen. 1949–59 var hon gift med Nils Poppe, som hon fick två barn tillsammans med.

ANNONS

Inga Landgrés avtryck lever kvar. På SVTPlay finns flera uppsättningar där hon medverkar. Bergmans "Larmar och gör sig till" ger fina exempel på hennes förmåga. I en scen iakttar Landgré genom en smal dörröppning åskådarna vid cinematografvisningen. Hon presenterar lågmält och insiktsfullt var och en för likaså tjuvkikande Marie Richardson. Med erfarenhet, frasering och väldoserad energi fyller Inga Landgré närbilderna med hela liv.

På SVTPlay finns även dokumentären ”Om Inga”. Och i "Sommar i P1" 2013 berättade hon om sitt eget liv.

Alltsammans vackra minnen värda att ta del av.

Läs mer i GP Kultur:

LÄS MER:Landgré prisas av Teaterförbundet

LÄS MER:3/8: Lågmält om bekymmer och lycka

LÄS MER:Ett oavbrutet intressant Bergmanporträtt

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS