In Flames får skattesmäll för USA-spelningar

Hårdrocksbandet In Flames åker på en rejäl skattesmäll efter att Skatteverket räknat ihop intäkter från ett antal USA-spelningar. Sångaren Anders Fridén och gitarristen Björn Gelotte får sina inkomster höjda med hundratusentals kronor.
– Skatt ska man betala, det är ingenting mer med det, säger Gelotte till GP.

ANNONS
|

När Skatteverket kontrollerade inkomsterna för In Flames åren 2017–2019 upptäckte man att bandet angett för låga inkomster, rapporterar nyhetsbyrån Siren.

Det gäller nuvarande medlemmarna Anders Fridén och Björn Gelotte, och tidigare medlemmarna Niclas Engelin och Peter Iwers, som ska ha oredovisade intäkter från ett antal spelningar i USA. Det handlar både om gage och försäljning av skivor, tröjor och liknande. Inkomsterna har skattats i USA genom bandets amerikanska bolag IF Music, men alltså inte redovisats i Sverige.

Till det högre skattebeloppet lägger Skatteverket även ett strafftillägg, eftersom bandmedlemmarna inte redovisat intäkterna i sina tidigare inkomstdeklarationer.

Största smällen får sångaren Anders Fridén, som får se sin beskattningsbara inkomst höjd med över 800 000 kronor. Näst därefter kommer Björn Gelotte, som får sin inkomst höjd med strax över 700 000 kronor. Då har Skatteverket dragit av den skatt som bandmedlemmarna redan betalat in i USA.

ANNONS

Tog hjälp av revisorer – blev ändå fel

När GP når Björn Gelotte tycks han ta det hela med ro.

– Det handlar om misstag vi gjorde när vi startade upp vår firma i USA, som vi har rättat till nu. Vi hade ekonomiska rådgivare och revisorer till hjälp och trodde att vi gjort rätt, men Skatteverket ser det annorlunda. Och skatt ska man betala, det är ingenting mer med det.

Han tror till och med att beslutet kan föra med sig något positivt, om regelverket blir tydligare. För det är inte alltid enkelt att hantera skilda skattesatser och inkomster från olika länder. Till exempel drabbades hårdrockskollegerna Sabaton av en liknande skattesmäll för två år sedan, just för inkomster från USA.

– Det var inte bara USA som var oklart, utan även i Europa. Det var en jävla röra med olika skattesatser. Vad gäller USA fanns en risk för dubbelbeskattning, så då kände vi att det var bättre att ha ett bolag där och göra rätt för oss där. Jag är musiker, inte skattejurist, och det har aldrig funnits någon annan vilja än att göra rätt.

Det går att överklaga beslutet till förvaltningsrätten, men det är inte aktuellt i Gelottes fall trots att det rör sig om en relativt stor summa ska betalas in.

ANNONS

– Nej, jag anser inte att Skatteverket har fel i sin slutsats. Sedan att det blir straffavgifter på detta är förstås lite olyckligt. Vi har trott att vi gör allt rätt, men de tycker annorlunda. Summan kan låta hög, men man måste tänka på att det handlar om flera år då vi haft relativt mycket verksamhet i USA.

Inkomster i andra länder

Sverige har skatteavtal med andra länder för att undvika dubbelbeskattning och skatteflykt. De innefattar bland annat vilka inkomster som ska beskattas var.

För att undvika dubbelbeskattning kan en persons hemvistland dra av skatt som denne betalat i ett annat land.

Den som bor i Sverige är också skattepliktig här. Undantaget är om man vistats och arbetat utomlands minst sex månader och att antalet dagar i Sverige inte överstiger 72 dagar per anställningsår.

LÄS MER:In Flames spelar på Liseberg i Göteborg den 21 juni 2023

LÄS MER:Recension: The Halo Effect, Pustervik, fredag

LÄS MER:Därför tog In Flames-gitarristen över Sävedalens saluhall

LÄS MER:Medlemmar i Sabaton åker på rejäl skattesmäll

LÄS MER:Sticky Fingers stänger efter indraget alkoholtillstånd

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS