Robin Tigerryd och Christian Hillén på Truckstop Alaska när GP var på plats för ett reportage. (ARKIVBID)
Robin Tigerryd och Christian Hillén på Truckstop Alaska när GP var på plats för ett reportage. (ARKIVBID) Bild: Thomas Johansson

Ikoniska klubben Truckstop Alaska stänger

Truckstop Alaska, den omsusade klubben på Hisingen, slår igen vid årsskiftet. "Det här är ett otroligt tungt och sorgligt besked", skriver arrangörerna i ett pressmeddelande.

ANNONS
|

Klubben Truckstop Alaska har sedan 2003 arrangerat spelningar och andra event för sina medlemmar i en lokal på Hisingen. Nu är det över.

"Kanske hade vi klarat ett år till. Men när mer kraft går åt till diplomati, ekonomi, tillstånd, avtal och ansvar än kreativitet och skapande så känns det ohållbart i längden", skriver föreningen i ett pressutskick och fortsätter:

"Underjordens kreativa massa utsätts för allt hårdare kvävningsförsök i den här jävla stan. Att stå upp för en fri och självstyrande musikscen är därför viktigare än någonsin. Truckstop Alaska kommer inte längre finnas kvar, men vi lämnar över en fackla som till varje pris måste hållas brinnande."

ANNONS

Polisanmäldes för brott mot alkohollagen

På senare år har verksamheten på Truckstop Alaska granskats av flera myndigheter. Den 20 april 2018 gjorde polisen, skattemyndigheten, tillståndsenheten och miljöförvaltningen en oannonserad tillsynskontroll där man bland annat beslagtog alkohol som såldes i lokalen. En polisanmälan skrevs om brott mot alkohollagen.

LÄS MER:Truckstop Alaska ger inte upp

Efterspelet kom att handla om huruvida föreningen skulle söka de tillstånd som myndigheterna menade behövdes eller om man skulle fortsätta som tidigare. Många gav sig engagerat in i debatten om "Truckens" vara eller icke vara. Bland annat Woody West-profilen Kim Abelsson och GP:s kulturchef Björn Werner.

"Truckstop har varit en mötesplats för alla, under inkluderande former på ett sätt som jag alltid upplevt som tryggt, omtänksamt och fullt av medmänsklig glädje på ett sätt som jag inte sett på så många andra ställen varken som publik eller arrangör", skriver nu Kim Abelsson i ett mejl till GP.

"Det borde vara våra olika myndigheter och politikers skyldighet att hitta sätt att hjälpa sådan här verksamhet att få fungera och få hjälp med att leva vidare. Det ligger i allas intresse att verksamheter som Truckstop Alaska skall finnas kvar och ge vårt samhälle den kulturella mångfald vi är värda", menar Kim Abelsson.

Hoppas komma ut skuldfria

Inför nedläggningen passar Truckstop Alaska på att be om pengar från medlemmar och tillskyndare.

ANNONS

"För att ta oss igenom slutet på ett värdigt och kreativt sätt. Förhoppningsvis lyckas vi, på något ofattbart sätt, ta oss igenom detta skuldfria", skriver man.

GP söker representanter för Truckstop Alaska.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS