Ida Redig om Gunilla Persson-covern: ”Jättefin melodi”

Gunilla Persson må ha åkt ut i gårdagens kval, men hennes musik består. Göteborgsartisten Ida Redig har tolkat Perssons bidrag ”I wont shake (La la la Gunilla) – och hittar något oväntat fint i låtens text.

ANNONS
|

Gunilla Persson är en synnerligen kraftfull människa. Hennes bidrag i Melodifestivalen säger egentligen allt: plockande banjo, äventyrliga herrar i läder. Persson i en utåtriktad klänning, ståendes på ett mindre podium.

”I Wont shake (Lala Gunilla)” rymmer också ett budskap: Gör det du vill i livet, och bry dig inte om vad andra tycker. Något som ändå tilltalar Ida Redig.

– Jag tycker verkligen att folk bryr sig för mycket om vad andra människor tycker. Det är helt ärligt ett samhällsproblem, säger Redig över telefon.

36-åringen har tolkat en rad sånger från årets melodifestival, bland annat Dotter och Samir & Viktors bidrag. Men Perssons låt gjorde något med henne.

ANNONS

– När jag satt och lyssnade på ”I wont shake (Lala Gunilla)” tänkte jag: fan, den här texten hade jag kunnat skriva när jag var tjugo-tjugofem år. En text om att skita i allt och alla, bara gå runt och ta bra och dåliga beslut. På det viset blev faktiskt tolkningen väldigt genuin.

Redig, som har lyft bort ordet ”Gunilla” ur låten, funderar lite och tillägger:

– Sen är det också en väldigt fin grundmelodi.

Vad har du annars för relation till Gunilla, rent personligt?

– Jag tycker ändå hon är störtskön, 60-plus och gör vad fan som helst. Jag tittar hellre på Gunilla Persson i Melodifestivalen än Edward Blom, till exempel.

Hur menar du då?

– De har ju alltid med någon som är känd för något annat i grunden. Gunilla Persson är känd för sina dräpande kommentarer och sin dramatik. Edward Blom är känd för att, jag vet inte, äta goudaost i mikron på bakfyllan. Av dem väljer jag Gunilla.

Du har själv medverkat i Melodifestivalen 2018 med ”Allting som vi sa” - berätta om denna upplevelse.

– Tävlingen är speciell på det sättet. Det är ett jättebra fönster, man ger hela sin själ, men man går back så in i helvete. Folk tror att ”Melodifestivalen är lyxig” men nej, allting kostar bara väldigt mycket pengar.

ANNONS

Redig fortsätter:

– Därför förstår jag precis varför artister och skivbolag är upprörda över det nya systemet med kvalet. Många vet att de inte kommer vinna, men att få spela låten en gång till, som en andra chans, är jätteviktigt.

Hon pausar lite och tänker.

– Däremot är det otroligt roligt, och jag hade gärna varit med igen. Jag skulle ljuga om jag sa att jag inte tycker om att vara med på TV. Mitt mål är att så många människor som möjligt lyssnar på min musik. Jag fick bra respons. Det hade varit kul att vara med och få lite revansch.

LÄS MER:Ida Redig om mottagandet efter releasen av ”Från Hisingen till framtiden”

LÄS MER:Diggiloo-gänget laddar upp tillsammans i Lissabon

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS