Hyllat konstverk förvaras i magasin

För fem år sedan köpte VG-regionens konstenhet väven Definitely Gold av Annika Ekdahl för 450 000 kronor utan att behöva förankra eller återrapportera till ansvariga politiker. Först nästa år får det i särklass dyraste lösa verk som köpts in de senaste fem åren sin placering i ett nytt forskningshus vid Mölndals sjukhus.

ANNONS
|

Det var för att lösa gestaltningen av entréhallen i Regionens hus i Skövde som inköpskonsulten Björn Therkelson tog initiativet till att köpa in Annika Ekdahls Definitely Gold 2011. Eftersom verkets pris vida överskred de 35 000 kronor han kunde handla för utan samtycke från högre ort gick han till sin chef på VG-regionens konstenhet, Richard Sangwill, för att förankra idén.

– Jag fick backning på mitt förslag att hänga verket i Regionens hus eftersom allmänheten hade begränsat tillträde dit, säger Björn Therkelson.

Men Sangwill, som har full delegation för regionens löskonstinköp, tyckte att verket skulle köpas in ändå. Vid denna tid var Ekdahl i ropet, hennes konst skulle snart hänga både på Nationalmuseum och på Röhsska.

ANNONS

Björn Therkelson undersökte då möjligheten att hänga Definitely Gold på Kärnsjukhuset i samma stad.

– Entrén var under ombyggnad och jag lobbade för att göra plats åt gobelängen. Jag förhandlade med Västfastigheters arkitekt men vi hittade ingen bra lösning.

Vid årsskiftet 2012 går Björn Therkelson i pension. Ändå är det han som står som inköpare när köpet slutligen genomförs i oktober 2012.

– Det fanns ett muntligt avtal innan. Det gäller väl också, säger han.

Ny placering i forskningscentra

Efter att Therkelson lämnat görs ett försök att hänga väven på KK på Östra sjukhuset, men där fanns inget lämpligt utrymme. Dessutom visade det sig att verksamheten inte önskade något textilt verk, skriver Richard Sangwill via e-post.

Han hävdar dock att när köpet väl genomfördes så var destinationen för Definitely Gold beslutad. Och nästa år, till våren, placeras verket i entrén till Hus R – ett nytt forskningscentra som just nu byggs i anslutning till Mölndals sjukhus. Planeringsprocessen för det har varit igång länge, men det formella beslutet att bygga togs först av regionstyrelsen i juni 2013. Sangwill skriver dock att arkitekt och verksamhet informerats muntligen under byggprocessens gång från 2012 och framåt.

Arkitekt KristerBjurström minns inte det.

– Jag skulle tro att det var uppe först 2014 när vi pratade om konstnärlig utsmyckning. Jag trodde det hade köpts in innan, säger han.

ANNONS

Hans minne stämmer överens med det dokument – ett protokoll från ett konstmöte angående Hus R som hölls i mars 2014, som Västfastigheter skickar oss när vi frågar om det finns en skriftlig bekräftelse på beslutet av verkets placering.

Regionhuset i Skövde ansågs inte tillräckligt tillgängligt för allmänheten eftersom besökare där är tvungna att ringa på för att komma in. Hur tillgängligt blir Hus R för allmänheten?

– Det är ett hus för forskare, studenter och konferensdeltagare, säger Yvonne Carnebro, planeringsledare Hus R.

Som hon ser det kommer inte patienter (förutom några få som deltar i försök) och allmänhet att röra sig i huset.

– Nej, inte alls. Alla våningar, förutom entréplanet kommer vara låsta.

Richard Sangwill håller inte med: Att allmänheten inte har tillgång till R-huset är helt fel. På Mölndals sjukhus, finns ett stort flöde av människor på en koncentrerad yta och därför valdes Mölndals sjukhus som boplats för konstverket.

Några dagar efter att vi pratat med Yvonne Carnebro kommer ett klargörande från Västfastigheter angående tillgängligheten i Hus R. Skrivelsen, som också undertecknats av Carnebro, påpekar bland annat att Hus R kommer att var en del av sjukhusets kommunikationstråk.

Yvonne Carnebro står dock fast vid sin åsikt.

– Det är inte ett hus man besöker om man inte har ett ärende där. Det har bara en begränsad grupp, säger hon när vi ringer upp igen.

ANNONS

Förvarasi ett magasin

Under de fyra år Definitely Gold har varit i VG-regionens ägo har det lånats ut flera gånger. I regionen har det kunnat beskådas på Abecita i Borås, utanför på Waldermarsudde i Stockholm, Värmlands museum i Karlstad och på Meken i Smedjebacken. Just nu förvaras verket i magasin på konstenheten i Vänersborg.

Det har alltså varit svårt att ta del av väven i VG-regionen. Och inför den här artikeln vägrar fastighetsdirektör Lars Jansson att ens släppa ett foto på verket till GP för publicering.

Definitely Gold har kostat skattebetalarna 450 000 kronor. Ändå protokollfördes inköpet inte för att återrapporteras till ansvariga politiker. Som systemet fungerar nu behöver konstenhetens chef bara redovisa till Västfastigheters ekonomiavdelning.

Efter GP:s tidigare artiklar håller VG-regionen på att utforma nya riktlinjer för konstinköp. De beräknas vara klara till årsskiftet.

ANNONS