Hundratals i protest mot hyreshöjning i Viktoriahuset

Under lördagen hölls en manifestation på Järntorget under parollen ”rädda Viktoriahuset och Hagabion”. Detta sedan Higab aviserat en markant hyreshöjning för verksamheten där. Protestaktionen, med tal och sång, lockade flera hundra göteborgare.

ANNONS
|

I över fyrtio år har ideella föreningar hyrt in sig i Viktoriahuset på Linnégatan, som även rymmer Hagabion och bar Kino.

För tillfället finns 24 föreningar i huset, alla med fokus på kultur, miljö, fred och solidaritet.

Nu vill det kommunala bolaget Higab, som för två år sedan tog över Viktoriahuset från fastighetskontoret, markant höja hyran – något GP tidigare kunnat berätta om.

Förslaget är att öka den årliga hyran per kvadratmeter från 793 till 900 kronor – vilket skulle ske på två år. Dessutom ska hyresgästerna själva framöver stå för fastighetens driftskostnader på runt 350 000 kronor årligen.

ANNONS

Hundratals samlades för att protestera

Hossein Mahini är konstnärlig ledare för exilfilmfestivalen som håller till i Viktoriahuset. Under lördagen trotsade han kylan och samlades med hundratals andra på Järntorget för att protestera mot hyreshöjningen.

– Jag tycker att det är hemskt. Vi är många som har en blygsam ekonomi i huset, och kan inte klara detta, säger han och fortsätter.

– Jag fattar inte att politikerna inte tänker mer på vilken viktig roll kulturen och folkbildningen har i samhället.

Strax intill honom pågår en namninsamling. Folk får skriva sina signaturer i olika färger på en banderoll. Karim Savalan från föreningen Barnen först delar ut tuschpennor.

– Höjs hyran så får vi lägga ner vår verksamhet. Det vore så synd. Det är så mycket fint ideellt arbete som pågår i det här huset, som inte kan ersättas med pengar, säger han.

Såg Viktoriahusets potential

Lördagens första talare är Jeanette Rigné från Internationella kvinnoförbundet för fred och frihet.1981 var hon en av de entusiaster som tog över Viktoriahuset, målade och fixade i ordning de många luftiga rummen.

– Det var en över hundra år gammal skola som stod och förföll. Det var sunkigt helt enkelt, men jag såg potentialen, berättar hon.

I dag är hon kassör för föreningen Viktoriahuset.

ANNONS

– Nu vill vi förhandla med Higabs nya styrelse. Vi hoppas att det går att räkna om hyran så att vi kan vara kvar, säger hon.

Talade på manifestationen gjorde även Julia Grame från Folkets bio Göteborg:

– Vi måste ge plats för det som inte är lönsamt men ändå i längden kan bli ovärderligt, sa hon och drog ner applåder.

Kampsånger i kylan

Artisten Carina Eriksson tog fram gitarren och sjöng visor – bland annat på quechua som är ett ursprungsspråk i Peru.

– Vi i Viktoriahuset har gett en röst åt många olika ursprungsbefolkningar genom åren, poängterade hon.

Många på Järntorget sjöng med i refrängen, och klappade i takt. Gruppen ”Kampen” äntrade senare scenen med dragspel och gitarr och framförde bland annat kampsången ”Bella Ciao”.

Även Gustav Martner från Greenpeace och regissören Gorki Glaser-Müller från Filmcentrum väst gästade mikrofonen innan eftermiddagen fortsatte med öppet hus i Viktoriahuset och Hagabion.

En av de som gästade Viktoriasalen och tog för sig av fikat var Ilona Sparding, som arbetar som volontär på Hagabion.

– De som beslutar om hyrorna glömmer att kulturen är viktig. Det är beklagligt att föreningslivet håller på att försvinna mer och mer i hela samhället, säger hon.

En bit bort står Gunnel Berge från Göteborgs fredskommitté.

ANNONS

– Det är fruktansvärt. Det här går igen i hela samhället att man vill få bort kulturen på olika sätt. Det är som att den vore lite obehaglig. Man märker det på att fler och fler rum som dessa – som verkligen behövs – försvinner från stadskärnan.

– Snart har vi väl bara slips- och Tesla-butiker kvar, skämtar Susanne Lindberg.

Som nyfiken göteborgare har hon lockats till lördagens manifestation med öppet hus.

– Det här är ett viktigt hus som jag verkligen uppskattar, säger hon.

– Jag går på bio här, och äter gärna också här ibland.

Till en början är det föreningarna på våningsplan tre och fyra i Viktoriahuset som riskerar att drabbas av hyreshöjningen.

Hagabions kontrakt löper ut först nästa år, men även deras hyra kommer att omförhandlas inom kort.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS