Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Michel Houellebecq. Arkivbild.

Houellebecq tillbaka med ny roman

Den franska litteraturens egen bad boy Michel Houellebecq har släppt en ny roman. Förlaget storsatsar på "Serotonin" och kritikerna gör vågen.

320 000 – så många exemplar av Michel Houellebecqs nya roman "Serotonin" har nu släppts på franska. Det är långt fler än vad som är brukligt för en första upplaga av en roman, vilket tyder på att förlaget Flammarion räknar med ett stort intresse för boken.

"Vackert verk"

De första recensionerna av boken är översvallande. Franska L'Obs anser att romanen är Houellebecqs bästa hittills och kallar den "ett vackert verk om oändlig ledsamhet". Tyska Die Zeit konstaterar att det är hög tid att ta Houellebecq på allvar.

62-årige Houellebecq kallas inte sällan för både fransk litteraturs "enfant terrible" och landets främste nu levande författare. Privat har han kämpat med depressioner och alkoholism anses ofta ha bearbetat sina problem genom sina romanfigurer.

Hans förra roman, den kontroversiella dystopin "Underkastelse" från 2015, utspelar sig i ett framtida Frankrike där en islamistisk presidentkandidat vinner valet och inleder en snabb islamisering av det franska samhället. Boken kom ut samma dag som två islamistiska terrorister attackerade satirtidningen Charlie Hebdo och dödade totalt tolv personer, och Houellebecq fick vistas på hemlig ort en tid.

EU-kritik

I "Serotonin" återvänder romanens deprimerade protagonist till sin lantliga hemstad i Normandie, där han möter bönder och fabriksarbetare vars liv förstörts av EU:s politik.

"Serotonin" ges ut på tyska, spanska och italienska nästa vecka och på engelska i september.