Regissören Iram Haq hoppas att hennes film "Vad ska folk säga" kan väcka debatt även i Sverige. "Det är viktigt att frågor om social kontroll inte blir tabu", säger hon.
Regissören Iram Haq hoppas att hennes film "Vad ska folk säga" kan väcka debatt även i Sverige. "Det är viktigt att frågor om social kontroll inte blir tabu", säger hon.

Hon gjorde film om sin egen kidnappning

När norsk-pakistanska Iram Haq var 14 år blev hon kidnappad och skickad till släkten i Pakistan. Nu har hon gjort film inspirerad av sitt eget liv – vilket väckt stor debatt i Norge.

ANNONS
|

16-åriga Nisha bor i Oslo och lever som en vanlig norsk tonåring. Nästan. För när hon en dag blir påkommen med en pojke tar hennes pappa och bror med henne till flygplatsen under aggressiva former och sätter henne på planet till Pakistan. Familjens heder står på spel och inte minst mamman är pådrivande och mycket oroad över släktens rykte.

"Pågår fortfarande"

"Vad ska folk säga", som får svensk biopremiär den 9 mars, är inspirerad av regissören Iram Haqs egna erfarenheter av att navigera mellan två världar och leva under hård social kontroll utan frihet att vara sig själv. Det som drabbar Nisha i filmen är fiktiva händelser, men Iram Haq nämner både fysisk och psykisk misshandel under sin uppväxt.

ANNONS

- Jag vill ta upp det här problemet, det är viktigt att föra upp det i ljuset och inte vara rädd för anklagelser om rasism. Det som hände mig 1990 pågår fortfarande, säger hon på plats i Göteborg under filmfestivalen, där filmen belönades med årets publikpris.

TT: Har det varit en känslig balansgång?

- Ja, och jag tror att det är viktigt att det kommer initiativ från de människor som upplever det. I Norge har det blivit en liten våg.

Försonades med pappan

I Norge har filmen blivit en publiksuccé med 113000 biobesök. Iram Haq har bjudits in till debatter och haft många diskussioner med både tjejer som känner igen sig i och lider av den sociala kontroll de lever under, samt folk som blivit provocerade.

- Det kostar ju att leva fritt, jag fick göra uppror och har fått leva mycket ensamt. Det är tufft för vi vill ju tillhöra, fruktan att stå utanför gör att vi går ganska långt för att få ha ett sammanhang.

ANNONS

Lyckligtvis fick hon en chans att försonas med sin far senare i livet.

- Jag har klarat av att förlåta allt. Min pappa fick cancer och när han låg för döden bad han mig om ursäkt. Vi kunde mötas där och jag kunde förstå honom på ett nytt sätt. Det tror jag var avgörande för oss och inte minst för filmen, jag tror att den kärlek som vi kände för varandra lyser igenom i den.

TT

Fakta: Iram Haq

Född: 1976, uppvuxen i Oslo med pakistanska föräldrar.

Familj: En 21-årig son.

Bakgrund: Är i Norge känd som skådespelare. Debuterade som regissör med kortfilmen "Skylappjenta" (2009) och följde upp med långfilmen "I am yours" (2013), som också blev Norges Oscarsbidrag, där Ola Rapace medverkar.

Aktuell: Med "Vad ska folk säga", som får svensk biopremiär 9 mars.

ANNONS