Hon designar klänningar – av vikt papper

Jule Waibel skapar klänningar för hand av pappersark, hon återanvänder jeanstyger och hon testar just nu att skapa väggdekorationer av bland annat kaffesump. Och allt får hennes speciella kännetecken: hon designar genom att vika.

ANNONS
|

Fingerfärdig, påhittig eller envis. Det är lite oklart vilket epitet som bäst lämpar sig för att beskriva den tyska designern Jule Waibel, men klart är att allt detta krävs för att lyckas med det hon förutsatt sig.

Jule Waibel skapar klänningar, väskor, baddräkter, sittpuffar, vaser, väggdekorationer, plånböcker – och allt börjar med ett pappersark, eller något av alla de andra materialen hon jobbar med – som hon sedan viker efter eget mönster och egen design.

Hållbarhet i fokus

Just att utforska nya material är en av drivkrafterna i hennes arbete. Att använda återvunnet material och att testa vad man kan göra av allt från kaffesump till återanvänt jeanstyg och fiber av ananas.

ANNONS

– Jag är väldigt intresserad av hållbarhetstankarna, jag vill arbeta i nya material, framtida material och tycker att det är superviktigt, säger hon.

Ett av hennes projekt är ett samarbete med Adidas, där hon använt uttjänta Adidasbanners, ångat dem med sitt vikta mönster, och sedan gjort nya väskor av materialet.

En annan idé som Jule Waibel just nu testar är att använda bland annat fruktresterna som blir kvar efter att man pressat frukt till juice tillsammans med kaffesump och av det skapa ett slags vikt väggkakel.

– Det blir en vacker väggdekoration, med fylliga färger. Jag provar den processen nu och jag tror att det kommer att fungera.

LÄS MER:Självlysande hantverk på Textilmuseet i Borås

Lärde sig själv

Vi ses när Jule Waibel är på tillfälligt besök i Göteborg, hon håller workshops på förpackningsmässan och dagen innan har ett gäng på 20-25 designstudenter fått prova hennes teknik. Annars är basen Berlin, efter några år i London, som hon lämnade när britterna röstat igenom Brexit.

– Kanske var det att överreagera att flytta, men å andra sidan är Berlin mycket bättre för mig. Ett nytt nätverk, större lokaler, bara 20 minuter från mitt hem i Kreuzberg.

Jule Waibel är självlärd, höll inte på med origami när hon var liten, utan började utforska vikandet när hon studerade produktdesign på Royal college of art i London och fick uppgiften att arbeta med temat ”minimum och maximum”.

ANNONS

– Jag tyckte att det var perfekt och supersmart, det vikta kan både expandera och minska. Jag testade olika mönster, material, teknik.

När uppgiften skulle presenteras för lärarna hade Jule Waibel vikt en klänning, ett paraply och en väska.

– Jag lärde mig själv, hittade mitt eget sätt, säger hon och lägger till, som en blinkning till sin egen hängivenhet:

– Det var då galenskaperna började. Det var 2014.

Fast lite hjälp på vägen fick hon. Av mormor.

– Mormor brukade vika små askar, som hon förvarade pengar i till alla sina barnbarn. Hon tipsade mig om Youtube-klipp som lärde ut origami, det hade hon sett på sin Ipad, min coola mormor.

Skoluppgift. "Det blev min hommage till en värld av vikt design", säger Jule Waibel om klänningen, paraplyet och väskan hon skapade under sin tid på Royal college of art i London.
Skoluppgift. "Det blev min hommage till en värld av vikt design", säger Jule Waibel om klänningen, paraplyet och väskan hon skapade under sin tid på Royal college of art i London. Bild: Pressbild

LÄS MER:Är skräddarsyttmode mer hållbart, Pär Engsheden?

Modevärlden öppnade sig

Det stora genombrottet kom när spanska klädkedjan Bershka hörde av sig och ville ha Jule Waibels klänningar och väskor som inredning i sina internationella flaggskeppsbutiker. Beställningen var på 25 klänningar och Jule svarade ja med tillägget att det nog skulle ta ett tag att få klart.

– Då svarade de bara, nej, kom till Barcelona, vi sätter ihop ett team till dig här.

Bershka-jobbet satte Jule Waibel på designkartan och när hon sedan utvecklade en teknik för att arbeta med textil som får ett vikt mönster genom att ångas och pressas mellan vikta pappersformar, öppnade sig modebranschen för henne. Hon har bland annat haft en stor modevisning med 50 modeller på Mercedes Benz museum i Stuttgart och på Berlins alternativa modevecka. Till våren kommer modellerna i Tysklands Top model att få prova hennes vikta pappersklänningar.

ANNONS

Fakta: Jule Waibel

Är: Designer

Bor: I Kreuzberg, Berlin. Uppvuxen i Stuttgart.

Om vardagen som designer: Jag ser material att vika överallt, i asfalten på trottoaren, i allt. Särskilt när jag jobbar mycket.

Om att ha sin egen design hemma: Hemma har jag bara en vas som jag har vikt. Resten är "normalt", lite minimalistiskt. Jag tror att jag behöver det, distansen.

ANNONS