Hellström och Dreijer invalda i Swedish music hall of fame

Swedish music hall of fame har fyllts på. Bland andra Håkan Hellström och Karin Dreijer har valts in i den exklusiva skaran.

ANNONS
|

De två gamla bandkollegorna från Honey is cool, Karin Dreijer och Håkan Hellström, får alltså samtidigt varsin plats i Swedish music hall of fame.

Där finns sedan tidigare bland andra ABBA, Jan Johansson, Roxette, Eva Dahlgren, Evert Taube och Ebba Grön.

I motiveringen för Håkans Hellström heter det bland annat annat han har "en unik begåvning att sätta små pricksäkra ord på stora känslor, inte minst hans säregna förmåga att skapa total eufori."

Håkan Hellström tackar för platsen i ett skriftligt uttalande: ""Att få någon att nynna på ens melodi är det finaste pris man kan få som låtskrivare, och att få en sån här utmärkelse är inte illa det heller. Och i så fint sällskap. En tackar och bockar!"

ANNONS

Presenterades vid digital presskonferens

När det gäller Karin Dreijer, som ju senare skaffat sig en internationell position med The Knife och Fever Ray, skriver juryn: "Med säregen röst och ännu mer säregna idéer om låtskrivande har Karin Dreijer omdefinierat populärmusiken".

Grundtanken bakom Swedish Music Hall of Fame är att "hylla rikedomen i den svenska musikskatten och att bygga broar mellan generationer. De invalda måste ha skivdebuterat för minst 20 år sedan."

På grund av den pågående viruspandemin höll man i år en digital, inspelad presskonferens. Tanken är att samla de invalda för en gemensam ceremoni vid ett senare tillfälle.

FAKTA: De är nya i Swedish music hall of fame

Pugh Rogefeldt

Lill Lindfors

Infinite Mass

Håkan Hellström

Povel Ramel

Tant Strul

Karin Dreijer

Georg Riedel

Ingela ”Pling” Forsman

Max Martin

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS