Här är trion som leder ”Musikhjälpen” från Göteborg

Det blir Oscar Zia, komikern Klas Eriksson och P3-profilen Tina Mehrafzoon som tillsammans kommer att leda ”Musikhjälpen” från Göteborg. Den 12 december kliver trion in i Sveriges Radios glasbur på Kungstorget – och stannar där i sex dygn.

ANNONS
|

Förra året sändes ”Musikhjälpen” från Gamla torget i Norrköping. Då var P3:s musikprofil Tina Mehrafzoon programmets resande reporter och rapporterade från bland annat Libanon. När ”Musikhjälpen” efter nio år i andra städer nu återvänder till Göteborg är hon en av tre programledare. De båda andra är artisten Oscar Zia och skådespelaren Klas Eriksson, mest känd som rollfiguren Billy i SVT:s humorserie ”Leif och Billy”.

På måndag 12 december tar trion plats i Musikhjälpens glasbur på Kungstorget och temat för årets insamling är ”För en tryggare barndom på flykt från krig”.

– Det kommer att bli ett jobbigt tema. När man är trött och hungrig blir man extra skör och det är lätt att övermannas av sina känslor, säger Klas Eriksson, som annars inte särskilt orolig inför de fysiska utmaningar det innebär att stängas in på ett begränsat utrymme med två andra människor, arbeta i princip dygnet runt och överleva på rinnande föda (ett av de kriterier som programmet ställt upp).

ANNONS

– Den begränsade tillgången till mat tror jag inte blir något större problem. Jag har varit med om värre.

Klas Eriksson överlevde på en öde ö utan mat

Klas Eriksson syftar på det tuffa ”Robinson”-liknande programmet ”The Island Sverige” i Kanal 5 där han var en av de medverkande som förra året verkligen fick leva riktigt Robinson-liv under 14 dagar på en öde ö. Året innan deltog han i samma kanals programserie ”Över Atlanten”, även det något av en pärs.

– Det känns skönt att ha den erfarenheten med sig in i glasburen.

Sina programledarkollegor Tina Mehrafzoon och Oscar Zia känner han ungefär lika bra, eller kanske snarare lika dåligt.

– Vi har träffats ett par gånger och de är båda väldigt kvicktänkta. Men vi kommer ju att lära känna varandra därinne.

Vilken roll kommer du att ta i gänget tror du?

– Jag brukar ta rollen som den lite roliga, den som försöker avdramatisera läget. När det blir kämpigt och jobbigt kan humor vara ett effektivt och bra verktyg, säger Klas Eriksson.

Att vi redan har en rolig komiker i stan som heter Claes Eriksson är inte heller något som stressar Klas Eriksson från Jokkmokk.

– Det visste jag inte. Vem är det?

Han från Galenskaparna ..?

ANNONS

– Ja, just det. Såklart! Det kan ju bli lite jobbigt om någon kommer till buren och hoppas få se honom.

Ni kan väl bjuda in honom. Klas Eriksson vs Claes Eriksson?

– Ja, det kanske vore något.

Oscar Zia älskar ”Musikhjälpen”

För Klas Erikssons programkollega Oscar Zia blir det något av en återkomst då han även ledde programmet förra året, men tvingades att lämna buren efter att ha blivit covidsjuk.

”Jag älskar Musikhjälpen och ser jättemycket fram emot veckan, det är både jättemysigt och jätteviktigt. En vecka där vi tillsammans lär oss mer om hur världen ser ut, hur bra vi har det och hur vi kan hjälpa andra med så små medel som att önska en låt”, säger Oscar Zia i en kommentar.

Även Tina Mehrafzoon ser fram mot att få komma igång.

”Musikhjälpen är för mig en vecka där vi visar de allra bästa versionerna av oss själva – det känns väldigt varmt och solidariskt. Jag har träffat barn på flykt och sett hur otryggheten gjort att de slutat leka, skratta och drömma. Hur ska vi kunna ha en ljus framtid om barn inte kan drömma”, säger hon i en kommentar.

LÄS MER:Musikhjälpen till Göteborg – reser buren vid Kungstorget

LÄS MER:"Musikhjälpen” samlar in pengar till barn på flykt

LÄS MER:Kritiken mot Musikhjälpens placering på Kungstorget: “Förstör julhandeln”

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS